Blogger Widgets

Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Ανακοίνωση βαθμών πανελλαδικών εξετάσεων 2014

Δελτίο Τύπου

Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων γνωστοποιείται ότι η βαθμολόγηση των γραπτών των  πανελλαδικών εξετάσεων ολοκληρώθηκε και οι βαθμοί θα ανακοινωθούν αύριο Τρίτη 1-7-2014. Πιο συγκεκριμένα:
Οι βαθμοί των πανελλαδικών εξετάσεων των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ-Β΄ (στα κοινά με τα ΓΕΛ μαθήματα) θα αναρτηθούν  την Τρίτη 1-7-2014 περί τις 13:00 μ.μ. σε όλα τα Λύκεια της χώρας.  Αντίστοιχα, οι βαθμοί των πανελλαδικών εξετάσεων των ΕΠΑΛ-Α΄, καθώς και των ΕΠΑΛ-Β΄ (μαθήματα ειδικότητας)  θα αναρτηθούν την Τετάρτη 2-7-2014 περί τις 13:00 μ.μ. σε όλα τα ΕΠΑΛ της χώρας. 
Όλοι οι υποψήφιοι και των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ (ομάδες Α΄ και Β΄)  θα μπορούν, μετά τις 13:00 μ.μ. της Τρίτης, να βρίσκουν τη βαθμολογία τους και στην ιστοσελίδα http://results.it.minedu.gov.gr πληκτρολογώντας τον 8-ψήφιο κωδικό τους και τους 4 αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο του υποψηφίου σε κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες.
Οι βαθμοί των ειδικών μαθημάτων αναμένεται να ανακοινωθούν στα μέσα της επόμενης εβδομάδας.
Υπενθυμίζεται, ότι οι υποψήφιοι για τα ΤΕΦΑΑ, οι οποίοι συμμετείχαν στις φετεινές πανελλαδικές εξετάσεις,  πρέπει μέχρι τις 4-7-2014 να έχουν ολοκληρώσει την εξέτασή τους στις πρακτικές δοκιμασίες (αγωνίσματα).

Τέλος, επισημαίνεται ότι μέχρι την Πέμπτη 3-7-2014 οι υποψήφιοι θα μπορούν να κάνουν μόνο πρόχειρα μηχανογραφικά δελτία (προσωρινή αποθήκευση). Από την Πέμπτη 3-7-2014 ως τη Δευτέρα 14-7-2014 όλοι οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό τους δελτίο στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr


Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

"με την παλέτα του Mark Shasha"

Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος

Η αφορμή για την κήρυξη του πολέμου δόθηκε όταν στο Σεράγεβο της Βοσνίας δολοφονήθηκε ο διάδοχος του αυστριακού θρόνου Φραγκίσκος Φερδινάνδος από ένα νεαρό Σέρβο εθνικιστή (Ιούνιος 1914). Σχεδόν αμέσως η Αυστροουγγαρία κήρυξε τον πόλεμο στη Σερβία (Ιούλιος 1914). Η Ρωσία και η Γαλλία εκδήλωσαν τη συμπαράστασή τους στη Σερβία, ενώ η Γερμανία τάχθηκε στο πλευρό της Αυστροουγγαρίας. Στα επόμενα τέσσερα χρόνια έγιναν συνολικά εξήντα κηρύξεις πολέμων. Αυτός ήταν ο Μεγάλος Πόλεμος ή Α’ Παγκόσμιος πόλεμος, όπως ονομάστηκε αργότερα.


"Στις 28 Ιουνίου 1914, ο Τρίφκο Γκράμπετς και ο Γκαμπρίνοβιτς πέταξαν τη βόμβα αλλά το αμάξι που διέσχιζε τους δρόμους του Σεράγιεβο με το ζεύγος των διαδόχων, πρόλαβε και απέφυγε την έκρηξη. Μέλη της ακολουθίας και κάποιοι από το πλήθος τραυματίστηκαν από τα θραύσματα. Οι αυστριακοί ευγενείς νόμιζαν ότι είχαν γλιτώσει. Όταν όμως το αυτοκίνητο επέστρεφε από το δημαρχείο, σταμάτησε μπροστά στο συνωστισμένο πλήθος από το οποίο ξεπρόβαλε ο εκτελεστής Γκαβρίλο Πρίνσιπ. Ο νεαρός πυροβόλησε από κοντά τον Φερδινάρδο που έγειρε αιμόφυρτος στο κάθισμα. Αμέσως έστρεψε την κάννη στη σύζυγό του Σοφία φον Χόφμπεργκ, η οποία στάθηκε μπροστά από τον άντρα της για να τον προστατεύσει".
http://news247.gr : "Μηχανή του Χρόνου: Η παρακρατική οργάνωση που ξεκίνησε έναν Παγκόσμιο Πόλεμο"

δείτε εδώ έκθεση για τα 100 χρόνια του πολέμου

Ντοκιμαντέρ από την σειρά του BBC Ο ΑΙΩΝΑΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ (1900-1999)
Το 1914 νεαροί στρατιώτες στο Βερολίνο, το Παρίσι, τη Βιέννη, την Αγία Πετρούπολη και το Λονδίνο παρήλαυναν με ενθουσιασμό για να υπηρετήσουν την πατρίδα τους. Σε αυτόν τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, 70 εκατομμύρια στρατιώτες από περισσότερες από 20 χώρες θα έκαναν το καθήκον τους. Στο τέλος, εννέα εκατομμύρια από αυτούς είχαν σφαγιαστεί. Οι πολιτικοί χάρτες σχεδιάστηκαν από την αρχή, τέσσερις αυτοκρατορίες εξαφανίστηκαν και μια δίνη νέων κρατών απέκτησαν υπόσταση. Αλλά ήταν η εμπειρία των ανθρώπων στα χαρακώματa,  εκείνη που χαρακτήριζε αυτή τη γενιά.
http://greek-documentaries.blogspot.gr/2012/05/1-bbc.html




Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Γιάννης Ρίτσος

Ὄνειρο καλοκαιρινοῦ μεσημεριοῦ (ἀπόσπασμα)


Χτὲς βράδυ δὲν κοιμήθηκαν καθόλου τὰ παιδιά. Εἴχανε κλείσει ἕνα σωρὸ 
τζιτζίκια στὸ κουτὶ τῶν μολυβιῶν, καὶ τὰ τζιτζίκια τραγουδοῦσαν κάτου ἀπ᾿ τὸ 
προσκεφάλι τους ἕνα τραγούδι ποὺ τὸ ξέραν τὰ παιδιὰ ἀπὸ πάντα καὶ τὸ ξεχνοῦσαν 
μὲ τὸν ἥλιο.

Χρυσὰ βατράχια κάθονταν στὶς ἄκρες τῶν ποδιῶν χωρὶς νὰ βλέπουν στὰ νερὰ 
τὴ σκιά τους. κι ἤτανε σὰν ἀγάλματα μικρὰ τῆς ἐρημιᾶς καὶ τῆς γαλήνης.

Τότε τὸ φεγγάρι σκόνταψε στὶς ἰτιὲς κι ἔπεσε στὸ πυκνὸ χορτάρι.

Μεγάλο σούσουρο ἔγινε στὰ φύλλα.

Τρέξανε τὰ παιδιά, πῆραν στὰ παχουλά τους χέρια τὸ φεγγάρι κι ὅλη τη νύχτα 
παίζανε στὸν κάμπο.

Τώρα τὰ χέρια τους εἶναι χρυσά, τὰ πόδια τους χρυσά, κι ὅπου πατοῦν 
ἀφήνουνε κάτι μικρὰ φεγγάρια στὸ νοτισμένο χῶμα. Μά, εὐτυχῶς, οἱ 
μεγάλοι ποὺ ξέρουν πολλά, δὲν καλοβλέπουν. Μονάχα οἱ μάνες κάτι 
ὑποψιάστηκαν.

Γι᾿ αὐτὸ τὰ παιδιὰ κρύβουνε τὰ χρυσωμένα χέρια τους στὶς ἄδειες τσέπες, 
μὴν τὰ μαλώσει ἡ μάνα τους ποὺ ὅλη τη νύχτα παίζανε κρυφὰ μὲ τὸ φεγγάρι.



Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Εθνική Ελλάδος


Η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Ελλάδας είναι το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Ελλάδας σε διεθνείς ποδοσφαιρικές διοργανώσεις και μεμονωμένους αγώνες. Υπήρξε η Πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2004. Το 2007 ψηφίστηκε από τους αθλητικούς συντάκτες του Π.Σ.Α.Τ. ως η κορυφαία ομάδα του ελληνικού αθλητισμού.

περισσότερα εδώ


Εθνική Ελλάδος on PhotoPeach

Ella Fitzgerald – Summertime


Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Μηχανογραφικό 2014


Από την Τρίτη 24-6-2014 έως και τη Δευτέρα 14-7-2014, οι υποψήφιοι ΓΕΛ και ΕΠΑΛ μπορείτε να υποβάλετε ηλεκτρονικά το Μηχανογραφικό σας Δελτίο (Μ.Δ.) στη παρούσα ηλεκτρονική διεύθυνση. Σας υπενθυμίζουμε ότι, όσοι δεν έχετε, ήδη, λάβει κωδικό ασφαλείας, μπορείτε να απευθυνθείτε στο Λύκειό σας για να δημιουργήσετε τον απαραίτητο κωδικό.
Στον παρόντα ιστότοπο, μπορείτε να βρείτε τις οδηγίες χρήσης της εφαρμογής, στατιστικά στοιχεία και χρήσιμες πληροφορίες.
Επισημαίνεται ότι από τις 24-6-2014 μπορείτε να υποβάλετε μόνο πρόχειρο Μηχανογραφικό Δελτίο και μετά την ανακοίνωση των βαθμών των ΓΕΛ ή των ΕΠΑΛ αντίστοιχα, μπορείτε να προβείτε στην τελική Οριστικοποίηση του Μηχανογραφικού σας Δελτίου.
Με την Οριστικοποίηση, το Μηχανογραφικό σας Δελτίο, αποκτά πλέον μοναδικό αριθμό πρωτοκόλλου και πρέπει να το εκτυπώσετε ή/και να το αποθηκεύσετε στον υπολογιστή σας.

Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

Γιώργος Δροσίνης

Βαθιά, τὴ νύχτα




Βαθιά, τὴ νύχτα τὰ μεσάνυχτα,
μὲ τ᾿ ἀνοιχτὰ φτερὰ τοῦ ὀνείρου,
πετᾷ ἡ ψυχή μου, σκλάβα ἐλεύθερη,
στοὺς μυστικοὺς κόσμους τοῦ Ἀπείρου,
τὴ νύχτα βλέπει ὅλα τ᾿ ἀθώρητα,
ποὺ ἀπόκρυβεν ἡ πλάνα μέρα
τὴ νύχτα ἀκούει ὅλα τ᾿ ἀκούσματα
στὸν ἀτρικύμιστον ἀέρα.
Βλέπει τῶν κάστρων τὰ φαντάσματα
καὶ τὰ λευκὰ στοιχειὰ τῶν κάστρων
κι ἀκούει τῶν δέντρων τὸ μεγάλωμα

καὶ τὸ περπάτημα τῶν ἄστρων.




Παγκόσμια ημέρα Προσφύγων 2014 on PhotoPeach

Project Gutenberg - δωρεάν ebooks


To Project Gutenberg σας προσφέρει δωρεάν 42.000 ebooks (στα ελληνικά και σε άλλες πολλές γλώσσες), που μπορείτε να τα διαβάσετε online αλλά και να τα κατεβάσετε στον υπολογιστή σας. Επίσης, διατίθενται αρχεία μουσικής και διάφορα άλλα. 
Περισσότερα εδώ 


Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Παρακολουθείτε ένα απόσπασμα απο το πολιτιστικό πρόγραμμα "Η ζωή μέσα απο την τέχνη" που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του Γυμνασίου Στυλίδας. Το απόσπασμα αφορά στην ενότητα "Μοναξιά και γήρας". Ακούγονται κατά σειρά οι εξής: Τσαπάρα Ξανθή, Διαμαντή Ελένη, Κουφιώτη Αγαθή (ηλικιωμένη γυναίκα), Λιανού Αθήνα.

Υπεύθυνες προγράμματος οι καθηγήτριες: Τσαπάρα Ξανθή, Λιανού Αθηνά.

Μουσική: Moonlight Sonata του Ludwig van Beethoven

Η ενότητα ξεκινά με την εκφώνηση ενός εισαγωγικού κειμένου και ακολουθεί απόσπασμα απο το έργο του Γιάννη Ρίτσου "Σονάτα του Σεληνόφωτος".

Ελπίζουμε στην κατανόησή σας για την ποιότητα του ήχου, δεδομένης της μη επαγγελματικής ηχογράφησης του αποσπάσματος.

Συγχαρητήρια στις μαθήτριές μας!

Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

Γ. Σεφέρης : Έλληνες του Πνεύματος και της Τέχνης


 

Η ποιητική φύση απέναντι στην καταπιεστική επιβολή μιας καριέρας διπλωμάτη, το ασφυκτικό αστικό σκηνικό της Σμύρνης απέναντι στην ελευθερία των καλοκαιρινών διακοπών στην Σκάλα του Βουρλά, η έλξη για τον μοντερνισμό απέναντι στους δεσμούς με την ελληνική παράδοση, η εκφραστική υπεκφυγή απέναντι στην πρόκληση της απόλυτης έκθεσης, είναι μερικές από τις καθοριστικές συγκρούσεις που συντελέστηκαν εντός του Σεφέρη και που από την έκβασή τους σφραγίστηκε εντέλει η ποίησή του. Αυτές οι άγνωστες συγκρούσεις απασχολούν το πορτρέτο παρουσιάζοντας έναν Σεφέρη πέρα από την ακαδημαϊκή, «απολιθωμένη» εικόνα που έχει κυριαρχήσει, έναν Σεφέρη ανθρώπινο, "κανονικό", κυνηγημένο από τους φόβους, τους εφιάλτες, τα πάθη, τις αδυναμίες του, τις παιδικές μνήμες. Μιλούν οι : Άννα Λόντου, κόρη της συζύγου του Σεφέρη Μαρώς, ο πανεπιστημιακός, συγγραφέας και βιογράφος του Σεφέρη Ρόντρικ Μπίτον , ο Έντμουντ Κήλυ, πανεπιστημιακός, συγγραφέας και μεταφραστής του Σεφέρη, ο ποιητής Νάνος Βαλαωρίτης και ο συγγραφέας Σάββας Παύλου.

Παρουσιάζει ο Γιώργος Κιμούλης.




Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014




Εσάς σας τραγουδούσαν νανουρίσματα όταν ήσασταν μικροί για να κοιμηθείτε;; Ενθουσιασμένη με το πόσο θαυμάσια πράγματα μπορούν να προκύψουν στα σχολικά πλαίσια όταν η ευαισθησία και η δημιουργικότητα συναντά το ταλέντο των παιδιών, παραθέτω ένα απόσπασμα από το πολιτιστικό πρόγραμμα με τίτλο «Η ζωή μέσα από την τέχνη»  που πραγματοποιήσαμε με τους μαθητές μας, με τους εξαιρετικούς (και ακούραστους!) συναδέλφους  κ. Λιανού Αθηνά και κ. Τσούμα Ευθύμιο.

Ακούγονται κατά σειρά οι εξής: Αναγνωστοπούλου Αθανασία, Δουβλέκα Σοφία, Τσαπάρα Ξανθή, Τρίμι Αργκίσα.

Ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στη συνάδελφο κ. Τζίνα Ζαζά για την ηθική στήριξη ( μας λείπεις!) καθώς και στο συνάδελφο και καλό φίλο Τετριμίδα Θανάση για τη μουσική επένδυση με την κιθάρα του! Ευχαριστούμε τους μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα και που μας δίνουν ερεθίσματα για να δημιουργούμε μαζί!!!

Η ενότητα ξεκινά με την εκφώνηση ενός εισαγωγικού κειμένου και ακολουθούν: Ποίημα "Τι να 'σουν παιδί μου" της Λίλας Καρακάλου-Καρανικόλα με μουσική επένδυση το "Μικρό Πρίγκηπα" της Ευανθίας Ρεμπούτσικα, Δημοτικό νανούρισμα "Κοιμήσου αστρί" απο τη συλλογή του Νικόλαου Γ. Πολίτη "Εκλογαί απο τα τραγούδια του ελληνικού λαού" με μουσική επένδυση το κομμάτι "Στο Πατάρι" επίσης της Ευανθίας Ρεμπούτσικα και τέλος, κλείνουμε με μία ερμηνεία του νανουρίσματος "Κοιμήσου μέρα όμορφη" με μουσική επένδυση κιθάρας απο το Θανάση Τετριμίδα.





Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

Άννα Φρανκ


Η Άννα Φρανκ (Anneliese Marie (Anne) Frank, 12 Ιουνίου 1929 στην Φρανκφούρτη - Φεβρουάριος ή Μάρτιος 1945 στο Μπέργκεν-Μπέλζεν) ήταν Γερμανίδα Εβραιοπούλα που έγραψε ένα ημερολόγιο ενώ κρυβόταν, μαζί με τους δικούς της και τέσσερις οικογενειακούς φίλους, σε ένα σπίτι στο Άμστερνταμ κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής της Ολλανδίας. Η οικογένειά της είχε μετακομίσει στο Άμστερνταμ όταν οι Ναζί πήραν την εξουσία στη Γερμανία, αλλά παγιδεύτηκε όταν η κατοχή επεκτάθηκε και στην Ολλανδία. Καθώς οι διώξεις των Εβραίων εντάθηκαν, η οικογένεια άρχισε τον Ιούλιο του 1942 να κρύβεται σε μυστικά δωμάτια του γραφείου του πατέρα, Όττο Φρανκ. Μετά από δύο χρόνια τούς κατέδωσαν και η οικογένεια στάλθηκε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Η Γκεστάπο λεηλάτησε τη σοφίτα, όπου κρυβόταν η οικογένειά της, αφήνοντας ανάκατα στο πάτωμα περιοδικά, βιβλία, εφημερίδες κτλ. Λίγες μέρες αργότερα, μια καθαρίστρια βρήκε ανάμεσά τους το ημερολόγιο της Άννας. Χωρίς να ξέρει τι ήταν, το παρέδωσε στη Μιπ και την Έλλη, δύο κορίτσια, που η βοήθειά τους στις εβραϊκές οικογένειες δεν αποκαλύφθηκε ποτέ. Η Άννα και η αδελφή της, Μαργκότ, μεταφέρθηκαν, δύο μήνες πριν το θάνατο της μητέρας τους, στο γερμανικό στρατόπεδο Μπέργκεν – Μπέλζεν. Εκεί η Άννα έδειξε το ίδιο κουράγιο και καρτερικότητα που την είχαν κάνει γνωστή στο Άουσβιτς. Τον Φεβρουάριο του 1945 και τα δυο κορίτσια αρρώστησαν από τύφο. Μια μέρα, η Μαργκότ, προσπαθώντας να σηκωθεί από το κρεβάτι της, που βρισκόταν ακριβώς πάνω από το κρεβάτι της Άννας, έχασε την ισορροπία της και έπεσε κάτω. Στην κατάσταση που βρισκόταν, ο οργανισμός της δεν άντεξε το σοκ. Ο θάνατος της αδελφής της προκάλεσε στην Άννα αυτό που όλα τα προηγούμενα βάσανά της δεν μπόρεσαν να προκαλέσουν: έσπασε το ηθικό της. Λίγες μέρες αργότερα, στις αρχές Μαρτίου, πέθανε. Ο πατέρας της, Όττο, ο μόνος που επέζησε από τους οκτώ της σοφίτας, γύρισε μετά το τέλος του πολέμου στο Άμστερνταμ, όπου ανακάλυψε ότι το ημερολόγιό της είχε διασωθεί. Πεπεισμένος ότι αποτελούσε μοναδική μαρτυρία, προχώρησε στην έκδοσή του. Το ημερολόγιο εκδόθηκε στην ολλανδική γλώσσα, με τον τίτλο Het Achterhuis (Το πίσω σπίτι).

Το ημερολόγιο, που είχε δοθεί στην Άννα ως δώρο για τα 13α γενέθλιά της, περιγράφει τα γεγονότα της ζωής της από τις 12 Ιουνίου 1942 μέχρι την τελευταία μέρα πουν έγραψε σ' αυτό, την 1η Αυγούστου 1944. Γραμμένο στα ολλανδικά, μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες κι έγινε ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα βιβλία του κόσμου. Διασκευάστηκε για την τηλεόραση, τον κινηματογράφο, το θέατρο, ακόμα και για την όπερα. Το βιβλίο δίνει μια λεπτομερή περιγραφή της καθημερινής ζωής κατά τη διάρκεια της Ναζιστικής Κατοχής· μέσω των γραπτών της, η Άννα Φρανκ έγινε ένα από τα πιο γνωστά θύματα του Ολοκαυτώματος.


δείτε περισσότερα στη χρονογραμμή για την Άννα Φρανκ στον ακόλουθο σύνδεσμο
http://www.annefrank.org/en/Subsites/Timeline/














Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

Καρυάτιδες : διαμαρτυρία για την επιστροφή τους

Πρωτότυπη διαμαρτυρία για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα: Εξι Καρυάτιδες στο Βρετανικό Μουσείο αναζήτησαν την αδελφή τους


Μια πρωτότυπη και εντυπωσιακή διαμαρτυρία παρακολούθησαν όσοι βρέθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Βρετανικό μουσείο, καθώς, η διεθνούς φήμης σοπράνο, Σόνια Θεοδωρίδου, μαζί με έξι Ελληνίδες, ως άλλες Καρυάτιδες μπήκαν στον χώρο αναζητώντας την χαμένη αδελφή τους.
Το Σάββατο οι έξι πανέμορφες Ελληνίδες ντυμένες στα λευκά, ως άλλες Καρυάτιδες, μπήκαν στο Βρετανικό μουσείο αναζητώντας την χαμένη «αδερφή τους»,προκαλώντας το ενδιαφέρον τόσο των τουριστών αλλά και όσων επισκέπτονταν εκείνη την ώρα το μουσείο. Ο κόσμος έκανε στην άκρη για να περάσουν. Τα φλας «έδιναν και έπαιρναν« και όλοι αναρωτιόνταν τι συμβαίνει. Ακόμη και οι υπεύθυνοι του μουσείου. Μαζί τους ο διεθνούς φήμης μαέστρος Θεόδωρος Ορφανίδης και ο συνθέτης Παντελής Παυλίδης. Η αποστολή, αφού συντονισμένα έκανε μια βόλτα στην αίθουσα με τα Γλυπτά του Παρθενώνα, άρχισε να αναζητεί μέσα στο μουσείο την χαμένη Καρυάτιδα. Όταν την βρήκαν η συγκίνηση τους ήταν απερίγραπτη.
«Στα πλαίσια του κινήματος που έχουμε οργανώσει με τον άντρα μου τον Θεόδωρο Ορφανίδη, από το 2010, «Beautiful Greece» (Όμορφη Ελλάδα), με σκοπό να προσελκύσουμε την προσοχή του κόσμου και να ανατρέψουμε αυτό το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί για την χώρα μας, μέσα σε όλα θέλαμε να έρθουμε στο Λονδίνο. Με στόχο να παρουσιάσουμε ένα μοναδικό καλλιτεχνικό δρώμενο- διαμαρτυρία ώστε να βάλουμε και εμείς όχι μόνο το λιθαράκι αλλά μια κοτρόνα ολόκληρη για να μπορέσουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα να επιστρέψουν στην πατρίδα μας. Εμείς είμαστε καλλιτέχνες δεν ήμαστε πολιτικοί. Δεν έχουμε τόσο μεγάλη δύναμη αλλά αυτό που ζήσαμε στο βρετανικό μουσείο μας έδειξε ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι και μάλιστα πολύ μεγάλο», είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου. «Αυτό που είδα όταν μπήκαμε στο μουσείο, η σιωπή του κόσμου, του χιλιάδες κόσμου που ήταν εκεί και που μας άνοιγε τον δρόμο να περάσουμε ήταν κάτι το συγκλονιστικό. Θα μου μείνει αξέχαστο για όλη μου την ζωή», τόνισε η κ. Θεοδωρίδου.
Αργότερα η αποστολή γέμισε με σημαίες γωνιά του Χάιντ Πάρκ ζητώντας από τους Βρετανούς «να επιστρέψουν την Καρυάτιδα στην γη που την γέννησε». Μπροστάρισα για μια ακόμη φορά η παγκοσμίου φήμης Ελληνίδα σοπράνο.
Παράλληλα, ανήμερα της Πεντηκοστής έξω από την εκκλησία της Αγίας Σοφίας στο Λονδίνο παρουσιάστηκε, μια μικρή σε διάρκεια αλλά σημαντική σε ουσία, μουσικό-θεατρική παράσταση σε μουσική του συνθέτη Παντελή Παυλίδη και σκηνοθεσία της Έλντας Πανοπούλου. Όπως εξήγησε ο συνθέτης στο ΑΠΕ - ΜΠΕ «ήταν μια παράσταση βασισμένη σε δικές μου μελωδίες. Το πρώτο κομμάτι ήταν ποίηση από τον Αλκαίο και την Σαπφώ. Το δεύτερο ήταν ένας Ορφικός ύμνος προς τον Απόλλωνα και η τρίτη σύνθεση ήταν ένα οργανικό κομμάτι - κάλεσμα προς την έβδομη Καρυάτιδα που βρίσκεται στο Βρετανικό μουσείο. Σκοπός μας είναι να αφυπνιστούν οι συνειδήσεις ώστε κάποια στιγμή να γίνει αίτημα όλων η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στο τόπο τους».


Μαζί τους και ο μαέστρος Θεόδωρος Ορφανίδης, ένας από τους βασικούς συντελεστές της ξεχωριστής αυτής εκδήλωσης διαμαρτυρίας. Μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ τόνισε: «Ο σκοπός της εκδήλωσης είναι ιερός. Η επιστροφή των Γλυπτών στην πατρίδα τους. Στην κοιτίδα του πολιτισμού. Την Ελλάδα μας. Πλέον είναι επιτακτική ανάγκη. Μια ιστορία που κρατάει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Εμείς βάλαμε το μικρό μας λιθαράκι. Για την πατρίδα μας, για τον Ελληνισμό και τον παγκόσμιο πολιτισμό, αν θέλετε».


Αν και όλοι υποδέχθηκαν με εξαιρετικό τρόπο αυτές τις μοναδικές εκδηλώσεις παρ΄ όλα αυτά θέμα φαίνεται να δημιούργησαν οι υπεύθυνοι της εκκλησίας της Αγίας Σοφίας όπως καταγγέλλει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου. «Πρέπει δε να σας πω ότι οι «ειδήμονες» της εκκλησίας της Αγίας Σοφίας μας απαγόρευσαν να σταθούμε μπροστά στην εκκλησία. Δεν μας έδωσαν ούτε ρεύμα. Ρεύμα πήραμε από μια Σέρβα γειτόνισσα. Καρέκλα από το καφενείο. Μας απαγόρευσαν να σταθούμε ακόμη και μπροστά στην πόρτα της. Μας απαγόρευσαν να κάνουμε οτιδήποτε. Τον λόγο τον ξέρουν αυτοί. Φυσικά ο κόσμος ήρθε. Οι άνθρωποι από την εκκλησία έβγαιναν πολύ διστακτικά αλλά στο τέλος όλοι μας χειροκροτούσαν και αυτό είναι πολύ σπουδαίο για μας», επισημαίνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ με πικρία η κ. Θεοδωρίδου.
πηγή άρθρου http://www.iefimerida.gr


Διεθνές συνέδριο στη Λαμία για τον Αχιλλέα

«Αχιλλέας: Η πατρίδα του, η κληρονομιά του και οι διαμάχες»


Μία κάπως ασυνήθιστη αλλά σημαντική και με πολύ υψηλούς στόχους πρωτοβουλία εκδηλώνεται στην περιοχή της Φθίας με βασικό σκοπό να βρεθούν τα ανάκτορα του μακρινού προγόνου μας, του Αχιλλέα, του αξεπέραστου πρωταγωνιστή της Ιλιάδας του Ομήρου. Το παλάτι του Αχιλλέα που βρίσκεται κρυμμένο στα ιερά χώματα της Φθίας.

Ένα πρώτο βήμα προς το σκοπό αυτό, αποτελεί το επικείμενο διεθνές συνέδριο για την 20ή και 21η Ιουνίου 2014 στη Λαμία, που διοργανώνεται από το Συμβούλιο για τον Αχιλλέα, με θέμα: 
«Αχιλλέας: Η πατρίδα του, η κληρονομιά του και οι διαμάχες».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το έναυσμα για την δραστηριότητα αυτή, εδώ και αρκετά χρόνια, χωρίς τυμπανοκρουσίες και θορύβους δημοσιότητας, εκπορεύεται από τις ΗΠΑ. Ο τρίτης γενιάς Ελληνο-Αμερικανός καθηγητής James – Dimitri Brianas, Florida Tech [πρόεδρος του Achilles Foundation], που οι ρίζες καταγωγής του από την πλευρά του παππού και της γιαγιάς του βρίσκονται στην Καρδίτσα και τα Τρίκαλα, έχει επιδοθεί εδώ και πολλά χρόνια στη μελέτη και την έρευνα κάθε πτυχής του θρυλικού ήρωα. Δεν μπορεί να δεχτεί και δεν συμβιβάζεται με την ιδέα ότι χάρις στον Γερμανό Heinrich Schliemann έγιναν ανακαλύψεις για τον άλλο ήρωα του Τρωικού Πολέμου, τον Αγαμέμνονα στις Μυκήνες, αλλά και αλλού και παραμένει στο σκοτάδι και την αφάνεια το παλάτι του Αχιλλέα και του πατέρα του Πηλέα στη Φθία. Τη Φθία που τόσο πολύ δοξάστηκε από τον Όμηρο αλλά και μεταγενέστερους για τα πλούτη και το μεγαλείο της.


Αξίζει να σημειωθεί ότι η σύγχρονη τεχνολογία, αλλάζει τα δεδομένα και τον τρόπο έρευνας. Με τη χρήση ραντάρ, επί παραδείγματι, «σκανάρεται» το έδαφος σε βάθος και φωτογραφίζεται ό,τι κρύβεται κάτω από τα σημεία που μας ενδιαφέρουν.

Αξιόλογοι ομιλητές θα προσεγγίσουν διάφορες πτυχές του πολυδιάστατου αυτού ζητήματος εστιαζόμενοι στην πραγματική [και όχι μυθολογική πλευρά, που αποτελεί αντικείμενο, ενδεχομένως, άλλης διάσκεψης]. Ο επίσης Ελληνο-Αμερικανός καθηγητής της Αρχαιoλογίας [Dickinson College] που ήδη πραγματοποιεί ανασκαφές στις Μυκήνες Χριστοφίλης Μαγγίδης την πρώτη ημέρα του συνεδρίου 20.06.2014 σε αίθουσα Αγίου Λουκά Λαμίας [Garden Restaurant] 18:30 θα πραγματοποιήσει ομιλία με τίτλο «Μυθολογία, Ιστορία και Αρχαιολογία: Ο Μυκηναϊκός κόσμος υπό το φως των πρόσφατων ανακαλύψεων και νέες κατευθύνσεις στην έρευνα», ενώ την επομένη 21.06.2014, ώρα 09:00 στο συνεδριακό κέντρο στο Κάστρο της Λαμίας συνεχίζεται το συνέδριο με πρώτη εισηγήτρια την κυρία Μαρία – Φωτεινή Παπακωνσταντίνου, Διευθύντρια της ΙΔ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, με θέμα: «Η μυκηναϊκή παρουσία στην κοιλάδα του Σπερχειού μέσα από τα αρχαιοελληνικά ευρήματα».

Είναι κάμποσες οι περιοχές της Φθίας όπου πιθανολογείται να κρύβονται τα ανάκτορα του Αχιλλέα: Η περιοχή Σπερχειάδας – Μακρακώμης – Αγίου Γεωργίου, το Ναρθάκιον [Λιμογάρδι], Θαυμακία [Δομοκός], Μελιταία, Πελασγία, Φάρσαλα. Για κάθε μία εκδοχή θα παρουσιασθούν στοιχεία και πληροφορίες που τεκμηριώνουν την υπόθεση από αξιόλογους μελετητές, στην πορεία του Συνεδρίου:

09:45-10:30 Βασίλης Κανέλλος, Εκπαιδευτικός και Ευθύμιος Αδάμης, καθηγητής Φιλολογίας, μέλη του Συμβουλίου για τον Αχιλλέα

Θέμα: «Ο Σπερχειός και ο Αχιλλέας»

10:30-11:15 Αθανάσιος Καρατόλιας, Εκπαιδευτικός

Θέμα: «Ελλάς: Πόλη-κράτος χτισμένη στο λόφο Χτούρι επαρχίας Φαρσάλων»

11:15-12:00 Σπυρίδων Μπαϊκούσης, MSc Αρχαιολόγος, Μελιταία / Φιλιαδώνα

Θέμα: «Η ομηρική πόλη Ελλάς: Η προέλευσή της και η σχέση της με τον Αχιλλέα και το μέλλον του Ελληνικού Έθνους»

12:00-12:30 Διάλειμμα καφέ

12:30-13:15 Prof. James-Dimitri Brianas, President Achilles Foundation USA, Μέλος του Συμβουλίου για τον Αχιλλέα, με τη βοήθεια του Γρηγόρη Γκουντόπουλου

Θέμα: «Το μυστήριο της Φθίας του Ομήρου: Δέκα χρόνια έρευνας στη Θεσσαλία και τη Φθιώτιδα. Ο ρόλος της Αίγινας»

13:15-13:30 Γρηγόρης Γκουντόπουλος, Γεωπόνος του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Θέμα: «Μερικά λόγια από έναν που γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Φάρσαλα»

13:30-14:15 Γεώργιος Αποστολόπουλος, Οικονομολόγος και μέλος του Συμβουλίου για τον Αχιλλέα

Θέμα: «Οικονομικές επιπτώσεις στην περιοχή της Φθίας από την έρευνα και τις μελλοντικές ανασκαφές στο Βασίλειο του Αχιλλέα. Πολιτιστικές και επιχειρηματικές συνέργειες»

14:15-14:30 Ιωάννης Μακρής, Εκπαιδευτικός, Πρόεδρος του Συμβουλίου για τον Αχιλλέα

«Συμπεράσματα και μελλοντικές κατευθύνσεις»

Πέρας του Συνεδρίου

Συμβούλιο για τον Αχιλλέα:

- Ιωάννης Μακρής, Εκπαιδευτικός, Πρόεδρος
- Νίκος Κοντογιάννης, Εκπαιδευτικός, 1ος Αντιπρόεδρος
- Prof. James-Dimitri Brianas, Καθηγητής Πανεπιστημίου Florida Tech, USA, 2ος Αντιπρόεδρος
- Γεώργιος Αποστολόπουλος, Οικονομολόγος, Γραμματεύς
- Σπυρίδων Μπαϊκούσης, MSc Αρχαιολόγος, Έρευνα
- Δρ. Ευθύμιος Αδάμης, Καθηγητής Φιλολογίας, Ταμίας
- Δρ. Ελένη Μπενιάτα, Προϊσταμένη Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Εκπαίδευσης Φθιώτιδος, Δημόσιες Σχέσεις
- Βασίλειος Κανέλλος, Εκπαιδευτικός, Πρωτόκολλο
- Τάκης Ευθυμίου, Εκπαιδευτικός, Υπεύθυνος Διοργάνωσης




"Η ΦΟΝΙΣΣΑ"


Ελληνική ταινία μυθοπλασίας
βασισμένη στο μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη
Σενάριο Δήμος Θέος & Κώστας Φέρρης
Μουσική Σταύρος Λογαρίδης
Σκηνοθεσία Κώστας Φέρρης
Πρωταγωνιστές Μαρία Αλκαίου, Δώρα Λιτινάκη, Δημήτρης Πουλικάκος, Ελένη Ιωάννου, Ναταλία Αλκαίου, Λάζος Τερζάς, Αναστασία Ζαμάνη - Φέρρη, Κατερίνα - Δανάη Φέρρη
Αφηγητής ο Μάνος Κατράκης

Βραβεία-Διακρίσεις:
ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ 1974

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ - Α' ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΡΟΛΟΥ (Μαρία Αλκαίου)


Σύνοψη της υπόθεσης:
Η Φραγκογιαννού (Μαρία Αλκαίου), μια ταλαιπωρημένη γυναίκα με σαλεμένο νου εξαιτίας μιας δύσκολης ζωής, αναθυμάται το παρελθόν δίπλα στην κούνια της νεογέννητης εγγονής της. Η μάνα της ήταν κακιά, ο ένας της γιος εγκληματίας. Το μυαλό της θολώνει και πνίγει το μωρό, καθώς θεωρεί ότι τα κορίτσια φέρνουν στην οικογένειά τους μόνο προβλήματα. Στη συνέχεια, θα αφήσει ένα κοριτσάκι να πνιγεί στο πηγάδι, ενώ θα πνίξει άλλα τρία κοριτσάκια, εκ των οποίων το ένα νεογέννητο. Θεωρεί ότι με τον τρόπο αυτό απαλάσσει παιδιά και γονείς από τα επερχόμενα βάσανα της ζωής. Οι αρχές την καταδιώκουν και εκείνη καταλήγει στη θάλασσα, όπου θα βρει και το θάνατο.





Ο Οδ. Ελύτης στο βιβλίο του «Η Μαγεία του Παπαδιαμάντη» πλησιάζει με εξαιρετική ευαισθησία κι ακρίβεια το έργο του μεγάλου νεοέλληνα πεζογράφου, του ζωγράφου της ψυχής των ταπεινών κι απλοϊκών ανθρώπων.Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης πλήρης ο ίδιος, αγάπης και συμπάθειας μεταγγίζει τα ψυχικά του αυτά γνωρίσματα στους ήρωές του, ακόμη και στην Χαδούλα,την στραγγαλίστρια μικρών παιδιών, την ηρωΐδα του καλύτερου διηγήματός του, της «Φόνισσας».


http://www.edutv.gr/deyterobathmia/papadiamantis-elytis-fonissa

Κυριακή 8 Ιουνίου 2014

Γιώργος Σαραντάρης

«ΤΡΙΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ»


φυγε ζωή μας φυγαν πουλι π᾿ τν παλάμη το Θεο;

Τράβηξαν τουφεκις ν τ σκοτώσουν
ζωή μας γινε ραιότερη
Τόσο πο
μοιάζει μ στρο ταν τν κοιτάξω
Κα
δν μπορ ν τν κατεβάσω στ γιαλ
κα
ν τν κάμω πλοο

περιστέρι τς ψυχς πήγαινε στ καλ
Πήγαινε τώρα μ
τ μελτέμι
Κα
φίλησέ μου σα μαργαριτάρια συναντήσεις
ν δν μ βλέπεις μ φοβσαι θ γιορτάζω μαζί σου
Στ
ταξίδι μας θ σηκώσουμε τ νερ τς θάλασσας
Ν
ελογήσουν ,τι γαπήσαμε κα ,τι δν ξεχνμε πι

Σ περιβόλι ραξε τ περιστέρι
Σ
περιβόλι ραξε ψυχή μου
Λοιπ
ν θυμμαι τώρα τ καλοκαρι τς ζως μου
Σ
ν ν σουνα σ μόνη νοιξη τς γς
Σ
ντικρίζω μέρα τς γέννησής μου.
[…]
ποιος φέρνει τ θάλασσα στν γκαλιά του
Ε
ναι σ ν μν ποφέρει π βάρος
Ε
ναι σ ν μ ντρέπεται πο πηγαίνει μ τν γέρα
Ε
ναι σ ν κρατάει λάκερη τ γ μέσα στ βλέμμα
Ν
τραγουδάει μέσα στ νύχτα
Κα
ν το γίνεται νύχτα μητέρα
Ν
τραγουδάει μέσα στν λιο
Κα
ν᾿ γαπάει μία γυνακα
Πο
τ νομίζει βρέφος
Ν
τραγουδάει μέσα στν νεμο
Κι
τσι ν χάνει κα ν κερδίζει τ φωνή του