Blogger Widgets

Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

Ψηφιακό Μουσείο Νέας Σμύρνης

Η Σμύρνη των Δύο Ηπείρων, του Ελληνισμού και του Κόσμου


Η Σμύρνη ήταν μια πόλη σύμβολο, πλουτισμένη με τα προνόμια και τις αντιφάσεις που της χάρισε η θέση της στο σταυροδρόμι των μεγάλων δρόμων από την Ανατολή στη Δύση και από το Βορρά στο Νότο. Η μετακίνηση των προσφύγων από την Σμύρνη στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στη Νέα Σμύρνη, δημιούργησε μια νέα κοινωνία που αξίζει να μελετηθεί και να προβληθεί.
Σκοπός του Μουσείου είναι να φωτίσει τα γεγονότα που οδήγησαν στην ακμή και στον αφανισμό της Σμύρνης και στη δημιουργία από τις στάχτες της ενός νέου κόσμου. Αντικείμενό του αποτελούν οι αξίες και οι κινητήριες δυνάμεις του παλαιού κόσμου, όπως αποτυπώθηκαν σε ένα περίπλοκο πλέγμα προσωπικών, οικογενειακών και κοινοτικών εμπειριών που «φωτογραφίζονται» με ευαισθησία στην έκθεση.
Η παιδεία, η πολιτική, η επικοινωνία, η δημόσια δράση παρουσιάζονται ως συμβολές στην προσπάθεια αυτογνωσίας της δικής μας κοινωνίας, στο παρόν και στο μέλλον της.
Σκοπός του μουσείου, είναι, επίσης, να αποτελέσει σημείο συγκέντρωσης και συλλογής κι άλλων τεκμηρίων από Σμυρνιούς που, με το πέρασμα του χρόνου, χάνονται και δεν αξιολογούνται πάντα ορθά ως ίχνη ενός πολιτισμού που έλαμψε και χάθηκε και μιας ομάδας ανθρώπων που έζησαν έντονα, δημιούργησαν, διαφοροποιήθηκαν και σημάδεψαν την εποχή τους.
Για τη Δημοτική Αρχή του Δήμου Νέας Σμύρνης το Ψηφιακό Μουσείο Νέας Σμύρνης αποτελεί ένα όνειρο που - χάρη και στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (Ε.Σ.Π.Α. 2007-2013) - έγινε πραγματικότητα.
Η έκθεση που παρουσιάζεται στο ΨΜΝΣ διακρίνεται σε τέσσερις περιοχές:
Η πρώτη αφορά σε μια γνωριμία με τους τόπους, τα μακροσκοπικά γεωπολιτισμικά χαρακτηριστικά και την ιστορική τους εξέλιξη. Αναφέρεται τόσο στη Σμύρνη στη Μικρά Ασία, όσο και τη Νέα Σμύρνη και σε κάθε σημείο εξάπλωσης των Σμυρνιών.
Η δεύτερη περιοχή αφορά στη γραμμική ιστορική εξέλιξη και στη μετάβαση από τη Σμύρνη στη Νέα Σμύρνη με ενδιάμεσο σταθμό που αφιερώνεται στην Καταστροφή και την προσφυγιά των Σμυρνιών. Στόχος είναι να κατανοήσει ο επισκέπτης την εξέλιξη της Σμύρνης από την αρχαιότητα ως σήμερα, τις ιδιαιτερότητες της πόλης, τον τρόπο που βίωσε την ιστορία, καθώς και την τύχη των Σμυρνιών και τις προσπάθειες επανίδρυσης της Σμύρνης σε διάφορα πλαίσια.
Η τρίτη περιοχή αφορά στην ιστορία της Νέας Σμύρνης και στην κληρονομιά της Σμύρνης, το πολιτισμικό μνημονικό απόθεμα και το σύστημα αξιών που δημιουργήθηκε στη Μικρά Ασία και μεταλαμπαδεύτηκε στη διάδοχη πόλη. Η σχέση των στοιχείων των δυο πόλεων αποτυπώνεται σε μια σειρά εκθεμάτων με εστίαση σε σημαντικές πλευρές της ζωής και του πολιτισμού της νέας πόλης.
Τέλος, η τέταρτη περιοχή περιλαμβάνει τις δράσεις εκείνες που στηρίζονται στη συμμετοχή των πολιτών, απευθύνονται στο ευρύ κοινό και μπορούν να συνδυαστούν με άλλες υποστηρικτικές ή παράλληλες δραστηριότητες του μουσείου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου