Blogger Widgets

Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017

"Λεξικό της Λαϊκής και Περιθωριακής Γλώσσας" του Γ. Κάτου

Ένα ακόμη σπουδαίο έργο λεξικογραφίας ήρθε να προστεθεί στο δυναμικό των ψηφιοποιημένων λεξικών του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας (Γεωργακά, Τριανταφυλλίδη, Αναστασιάδη-Συμεωνίδη, Κριαρά, Liddel & Scott). Πρόκειται για το «Λεξικό της λαϊκής και της περιθωριακής γλώσσας» του Γιώργου Κάτου που βρίσκεται αναρτημένο --και ελεύθερα προσβάσιμο-- στην ιστοσελίδα του ΚΕΓ: http://georgakas.lit.auth.gr/dictionaries/index.php
Μέσα στις 50.000 περίπου λέξεις και φράσεις, στις 200.000 σημασίες και στα 300.000 παραδείγματα, περιλαμβάνονται η γλώσσα της λαϊκής - της αργκό - των μηχανόβιων - των ναρκωτικών - της φυλακής - των ναυτικών - του καφενείου - των εργατών - των νηπίων - των εφημερίδων - της τηλεόρασης - της νεοαργκό που αποτελεί τη γλώσσα της νεολαίας, και ιδίως λέξεις και φράσεις της καθημερινής ζωής.
Πρόκειται για το έργο ενός εμπειρικού θιασώτη και τεχνίτη της γλώσσας, ιδιαίτερα εκείνης των λαϊκών ανθρώπων. Συνιστά την περιεκτικότερη συλλογή τεκμηρίων αυθεντικού λόγου από όλο το φάσμα των ταπεινών γλωσσικών χρήσεων, με κύρια αρετή την πιστή και αναλυτική παράθεση δειγμάτων της πολύτιμης γλωσσικής παρακαταθήκης των απλών και των βασανισμένων ανθρώπων. Απαραίτητο συμπλήρωμα των γνωστών λεξικών της ελληνικής.
Μοχλός για τη δωρεά του πολύτιμου έργου του Κάτου προς το ΚΕΓ στάθηκε ο Περικλής Σφυρίδης, ο ακαταπόνητος και πιστός φίλος του Γιώργου. Ο Σφυρίδης, προλογίζοντας το Λεξικό, καταλήγει επιγραμματικά: «Ο Κάτος… είναι καταξιωμένος πεζογράφος, καταξιωμένος εκδότης και πλέον σημαντικός λεξικογράφος».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου