Blogger Widgets

Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

ΑΡΧΑΙΩΝ ΜΟΥΣΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ


Με αφορμή τη διδασκαλία της ενότητας 6,''Η μουσική εξημερώνει''(Πολύβιος,Ιστορίαι) οι μαθήτριες της Γ΄Γυμνασίου (του 2ου τμήματος) του Γ/σίου Στυλίδας, Κουφά Βασιλική και Μπίκου 'Αννα παρουσίασαν μέρος της εργασίας τους :






1.ΛΥΡΑ

H λύρα ήταν  κατεξοχήν εθνικό όργανο της αρχαίας Ελλάδας, όμοιο, περίπου με τηνκιθάρα και την φόρμιγγα, το πιο σημαντικό και ευρύτερα γνωστό όργανο, συνδεόμενο με την λατρεία του Απόλλωνα. Είναι από τα πρώτα έγχορδα όργανα στην απαγγελία επικών ποιημάτων, αν και πιθανώς, δεν εκρούετο, ενώ αυτά απαγγέλλονταν, αλλά πριν ο αοιδός αρχίσει την απαγγελία του μύθου και στις ενδιάμεσες ανάπαυλες.  Επίσης θα πρέπει να σημειωθεί, ότι χάρη στον απλό μηχανισμό χειρισμού και στην ιδιαίτερη και χαρακτηριστική ποιότητα του ήχου της, που ήταν ευγενής,διαυγής, γαλήνιος και αρρενωπός,όπως μια μικρή άρπα, η λύρα χρησιμοποιήθηκε ως το κύριο όργανο για την εκπαίδευση των νέων. Επειδή δεν ήταν πολύπλοκο ή ιδιαίτερα ηχηρό όργανο, δε χρησιμοποιούνταν σε υπαίθριες εκδηλώσεις, ή διαγωνισμούς,συνδέθηκε όμως στενά με τις κοινωνικές εκδηλώσεις σε κλειστούς χώρους.

 Προέλευση. Σύμφωνα μ’ ένα πλατιά διαδεδομένο μύθο, ο Ερμής, αμέσως μετά τη γέννησή του σ’ ένα σπήλαιο της Κυλλήνης, έφυγε νύχτα από το λίκνο και έκλεψε βόδια που φύλαγε ο Απόλλωνας. Βλέποντας ύστερα έξω από το σπήλαιο μια χελώνα, αφαίρεσε το όστρακό της και στερέωσε πάνω του χορδές από έντερο βοδιού κι έτσι κατασκεύασε τη λύρα. Όταν ο Απόλλωνας ανακάλυψε την κλοπή και παραπονέθηκε στον Δία, ο Ερμής πρόσφερε τη λύρα στον Απόλλωνα, που μαγεύτηκε από τον ήχο της. Η λύρα αρχικά είχε 7 ή 8 χορδές,από τις οποίες  η καθεμιά είχε κι ένα ιδιαίτερο όνομα.Αργότερα εμφανίστηκαν και οι 9χορδες λύρες.

Μυθικοί μουσικοί και επικοί τραγουδιστές ( αοιδοί), όπως ο Ορφέας, ο Θάμυρις, ο Φήμιος, ο Δημόδοκος και άλλοι, συνόδευαν τα τραγούδια τους με τη λύρα, τη φόρμιγγα ή την κίθαρι.


ΒΑΡΒΙΤΟΣ

Ήταν μουσικό όργανο με πολλές χορδές, όμοιο στην βασική του δομή με την λύρα , αλλά με παραλλαγές αυτής και διαφορετική χρησιμοποίηση. Βασική διαφορά του οργάνου αυτού από τη λύρα είναι ότι ήταν στενότερο και μακρύτερο από αυτήν με αντίστοιχες χορδές που παρήγαγαν τόνους χαμηλότερους. Όμως, θα πρέπει να διατηρήσουμε το συσχετισμό του οργάνου, Βάρβιτος με τη λύρα. Η βάρβιτος ήταν πολύ παλιό όργανο.



Μπράβο σας, κορίτσια!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου