Blogger Widgets

Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

χρόνια πολλά, βιβλίο!

2 Απριλίου, Παγκόσμια ημέρα βιβλίου

 

 Το βιβλίο είναι ένα ανοιχτό παράθυρο στον κόσμο,

  μας ταξιδεύει σε μέρη μαγικά, κάνουμε φίλους, ερχόμαστε σε επαφή με άλλους λαούς και διαφορετικές κουλτούρες, γνωρίζουμε κόσμους πραγματικούς και κόσμους μαγικούς,αγωνιούμε με τις περιπέτεις των ηρώων και ονειρευόμαστε ...
 
Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, την ημέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Την καθιέρωσε η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (Ιnternational Board on Books for Young People – ΙΒΒΥ) το 1966. Από τότε, κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της οργάνωσης αυτής ετοιμάζει ένα μήνυμα και μια αφίσα, που διανέμονται σε όλο τον κόσμο, με σκοπό να τονίσουν την αξία των βιβλίων και της ανάγνωσης και να ενθαρρύνουν τη διεθνή συνεργασία για την ανάπτυξη και τη διάδοση της παιδικής λογοτεχνίας.

                  Πολλοί είπαν πως το τυπωμένο βιβλίο θα αντικατασταθεί με το ηλεκτρονικό. Όμως μόνο στο βιβλίο μπορείς να υπογραμμίσεις, να το μυρίσεις, αν είναι καινούριο, να σου φέρει διάφορες μνήμες, αν είναι παλιό, να διαβάσεις στον καναπέ ή στο κρεβάτι και να κοιμηθείς πάνω σ' αυτό, όταν είναι τόσο ενδιαφέρον που προτιμάς να ξενυχτήσεις, προκειμένου να μάθεις το τέλος του.

“Δεν υπάρχει φρεγάτα σαν ένα βιβλίο
Να μας πάει χώρες μακριά,
Ούτε ίππος ταχύς σαν μια σελίδα
Καλπάζουσας ποίησης.
Αυτό το πέρασμα μπορεί να το διασχίσει και ο φτωχότερος
Χωρίς την τυραννία διοδίων·
Πόσο λιτή είναι η άμαξα
Που μεταφέρει μια ανθρώπινη ψυχή!”

                                                            Emily Elizabeth Dickinson   
Το βιβλίο είναι παρηγοριά σε πολλές περιπτώσεις, γι' αυτό 
  • αγοράστε βιβλία
  • χαρίστε βιβλία
  • δανειστείτε βιβλία
  • ανταλλάξτε βιβλία
  • κάντε "ονειροτάξιδα" με βιβλία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου