Blogger Widgets

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

    
   Μίμης Φωτόπουλος



  


   ( 20 Απριλίου 1913- 29 Οκτωβρίου 1986)

   Ο μεγάλος ηθοποιός του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου, Μίμης Φωτόπουλος, γεννήθηκε στις 20 Απριλίου  του 1913 στη  Ζάτουνα  της Γορτυνίας. Πολυτάλαντος, πνευματώδης, ένας ‘’σοφός μάγκας’’, όπως  τον αποκαλούσαν. Σκηνοθέτης, συγγραφέας ,ποιητής, ζωγράφος .Η δημιουργία ήταν τρόπος ζωής, λόγος ύπαρξης  για τον αξέχαστο ηθοποιό , μακριά από κυκλώματα και ίντριγκες παλεύοντας πάντα με όχημα την τέχνη για τ’ανθρώπινα δικαιώματα.  
   Πίστευε ότι έγινε καλός κωμικός λόγω της παιδικής του θλίψης και τις αναμνήσεις των προσφύγων κυνηγώντας με πάθος τις μικρές στιγμές ευτυχίας. Πράγματι, τα παιδικά του χρόνια ήταν δύσκολα, καθώς έμεινε νωρίς ορφανός από πατέρα. Ξεκίνησε να σπουδάζει στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, αλλά την παράτησε στο δεύτερο έτος. Η καλλιτεχνική του φύση τον οδήγησε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου (τότε Βασιλικού Θεάτρου).
   Στη διάρκεια της κατοχής πήρε μέρος στην Εθνική   Αντίσταση από τις τάξεις του Ε.Α.Μ. Συμμετείχε στα Δεκεμβριανά και. όταν συνελήφθη από τις βρεττανικές μονάδες ,οδηγήθηκε στο στρατόπεδο του Ελ  Ντάμπα. Επέστρεψε στα τέλη Μάρτη του 1945 «Εμείς που ήρθαμε τελευταίοι» - γράφει στην αυτοβιογραφία του - «είχαμε περάσει πάνω από δυόμισι μήνες στην έρημο. Είχαμε δοκιμάσει πολλούς εξευτελισμούς, πολλούς πόνους, πολλά βάσανα. Και στα σύρματα είχαμε αφήσει ένα ματωμένο κομμάτι της ζωής μας.’’ (από το  αυτοβιογραφικό βιβλίο «Το ποτάμι της ζωής μου»)

   Στη διάρκεια της κατοχής πήρε μέρος στην Εθνική   Αντίσταση από τις τάξεις του Ε.Α.Μ. Συμμετείχε στα Δεκεμβριανά και. όταν συνελήφθη από τις βρεττανικές μονάδες ,οδηγήθηκε στο στρατόπεδο του Ελ  Ντάμπα. Επέστρεψε στα τέλη Μάρτη του 1945 «Εμείς που ήρθαμε τελευταίοι» - γράφει στην αυτοβιογραφία του - «είχαμε περάσει πάνω από δυόμισι μήνες στην έρημο. Είχαμε δοκιμάσει πολλούς εξευτελισμούς, πολλούς πόνους, πολλά βάσανα. Και στα σύρματα είχαμε αφήσει ένα ματωμένο κομμάτι της ζωής μας.’’ (από το  αυτοβιογραφικό βιβλίο «Το ποτάμι της ζωής μου»)
   Υπήρξε μέλος του ΔΣ του ΣΕΗ,μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Ελευθέρου Θεάτρου και πρόεδρος του ΔΣ ‘’Άρματος Θέσπιδος.’’
Ατελείωτος ο κατάλογος των θεατρικών  και κινηματογραφικών έργων που συμμετείχε. Ενδεικτικά, ακολουθούν:
·       Έλα στο θείο... (1950)
·       Ο γρουσούζης (1952)
·       Το σωφεράκι (1953)
·       Η ωραία των Αθηνών (1954)
·       Η καφετζού (1956)
·       Τα κίτρινα γάντια (1960)
·       Η Εύα δεν... αμάρτησε (1965)
  ·       Για μια τρύπια... δραχμή (1968)

                            και πάρα πολλά ακόμη......










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου