Blogger Widgets

Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

είδηση - σχόλιο

Φύλλο εργασίας
Δραστηριότητες
  1. Να διαβάσετε τα πρωτοσέλιδα των αυριανών εφημερίδων στην ακόλουθη διεύθυνση http://www.zougla.gr/media/article/ta-protoselida-ton-kiriakatikon-efimeridon-1096847 . Να καταγράψετε 5 τίτλους με απλή ανακοίνωση μιας είδησης και 5 τίτλους με σχόλιο. Ποιοι τίτλοι υπερτερούν (με σχόλιο ή χωρίς); Γιατί, κατά τη γνώμη σας συμβαίνει αυτό;

2.      Να συγκρίνετε τα κείμενα ως προς : το θέμα, την είδηση, το σχόλιο (όπου υπάρχει). Να καταγράψετε τα συμπεράσματά σας σχετικά με την παρουσίαση μιας είδησης και το σχολιασμό της σε μία παράγραφο με σύγκριση και αντίθεση.

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Πρόγνωσης Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε σήμερα Παρασκευή 07/11/2014 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), σημαντική επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός σήμερα Παρασκευή (07-11-2014) από το απόγευμα στη Δυτική Ελλάδα με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες μέχρι αργά τη νύχτα θα επεκταθούν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Νέο κύμα κακοκαιρίας, "οχυρώνονται" στη δυτική Αττική
Συναγερμός ενόψει νέου κύματος κακοκαιρίας

Αντ1, δελτίο ειδήσεων 8/11/2014
Απενεργοποιήθηκε η υδάτινη «βόμβα» που απειλούσε τη χώρα
Ακούμε μπουμπουνητά και τρέμει το φυλλοκάρδι μας
Κινητοποίηση του μηχανισμού και αυτοσχέδια οχυρωματικά έργα από τους κατοίκους της περιοχής

Περιμένοντας όλη νύχτα, την Θεομηνία


Ο εκτροχιασμός του τρένου, που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη - Αθήνα, έγινε στις 2.32΄τα ξημερώματα, κοντά στο σταθμό της Λιλαίας κοντά στην Αμφίκλεια[…]Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο εκτροχιασμός οφείλεται σε κατολίσθηση εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων με ισχυρές βροχοπτώσεις που επικρατούσαν στην περιοχή.

3.  Μελετήστε τα κείμενα που ακολουθούν. Να εντοπίσετε προτάσεις στην ενεργητική φωνή και στην παθητική. Να μετατρέψετε την ενεργητική σε παθητική και αντίστροφα. Τι επιτυγχάνεται με τη χρήση της ενεργητικής και τι με τη χρήση της παθητικής φωνής;

o   Ιστορίες συνωμοσίας και μυθεύματα κατακλύζουν τις μηχανές αναζήτησης
o   Πώς ένα δάνειο που δόθηκε στη Νέα Φιλαδέλφεια κατέληξε μέσω αυστριακής τράπεζας στο Λουξεμβούργο αφήνοντας κέρδος 100%
o   Διαβεβαιώσεις ότι θα εφαρμοστεί η ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα αποπληρωμής των οφειλών προς το δημόσιο με διακανονισμό έως και 100 δόσεων παρέχει το υπουργείο Οικονομικών. Είχαν προηγηθεί δημοσιεύματα που ήθελαν την τρόικα να ζητεί την απόσυρση της ρύθμισης.
o   Η «καυτή έδρα» του Ερυθρού Αστέρα δεν αποτέλεσε εμπόδιο στον Ολυμπιακό, που νίκησε στην «Κόνμπανκ Αρένα» τον Ερυθρό Αστέρα με 62-57 και έχει το απόλυτο στην φάση των ομίλων της Ευρωλίγκας με 4 νίκες σε ισάριθμα ματς.
o   Αποδίδοντας...σεμιναριακό μπάσκετ για δεύτερο διαδοχικό ματς στην Ευρωλίγκα, ο Παναθηναϊκός διέλυσε με 90-63 και την Αρμάνι Μιλάνο, στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής του 3ου ομίλου της διοργάνωσης.
o   Η πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας σε συνεργασία με τους «Ερευνητές» της Καθημερινής, προσκαλεί και φέτος το κοινό να συμμετάσχει σε διαγωνισμό ζωγραφικής για τη δημιουργία της ευχετήριας κάρτας Χριστουγέννων της πρεσβείας.
o   «Η Μουσική των Χριστουγέννων» είναι το θέμα του μεγάλου διαγωνισμού ζωγραφικής, ο οποίος απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών.
Η κάρτα που θα διακριθεί στο διαγωνισμό θα ταξιδέψει με τη σφραγίδα της πρεσβείας, είτε ταχυδρομικά, είτε ως e-card σε πάρα πολλούς παραλήπτες για να μεταφέρει τις πιο όμορφες ευχές της χρονιάς.  Επιπλέον, ο νικητής θα ταξιδέψει για 4 ημέρες στο Χριστουγεννιάτικο Μόναχο και θα παρακολουθήσει από κοντά την κλασική παράσταση του «Καρυοθραύστη».
(αποσπάσματα από τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, 8/11/2014)

Να γράψετε ένα άρθρο για ένα θέμα της επικαιρότητας χρησιμοποιώντας ρήματα στην παθητική φωνή. Να φροντίσετε η είδηση να διαπλέκεται με κάποιο σχόλιο. Να δώσετε έναν τίτλο στο κείμενό σας με μεταφορική/ συνυποδηλωτική σημασία. (150 – 200 λέξεις)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου