Blogger Widgets

Τρίτη 7 Απριλίου 2020

Έκφραση - Έκθεση Β' Λυκείου: Ρατσισμός


Φωτογραφία από Gustavo Torres από το Pixabay

Θεματικοί κύκλοι: Η πικρή γνωριμία με τον ρατσισμό (σελ. 232 – 235)
Λεό Μπουσκάλια, Ο Πατέρας μου
Φύλλο εργασίας
1.        Για ποια είδη ρατσισμού γίνεται λόγος στο κείμενο; Να αιτιολογήσετε την απάντησή σας.
2.      Πώς συμπεριφέρονται οι μαθητές στον έφηβο Λεό Μπουσκάλια και γιατί;
3.      Η συμπεριφορά των συμμαθητών του Μπουσκάλια, μπορεί να χαρακτηρισθεί ως σχολικός εκφοβισμός; Να αιτιολογήσετε την απάντησή σας.
4.      Να σχολιάσετε τον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος από τον πατέρα.
5.      Να γράψετε προτάσεις με τις λέξεις του κειμένου που ακολουθούν: αποκλίνω, πρόκληση, αποδιοπομπαίος τράγος, ανεπάρκεια, μειονότητα, επώδυνος, μισαλλοδοξία.
Εργασία για το σπίτι (καραντίνα)
Να μελετήσετε τα αποσπάσματα που ακολουθούν και να γράψετε την άποψή σας για τη συμπεριφορά που πρέπει να επιδείξουμε στη σημερινή εποχή απέναντι στους ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από τον covid-19.
«Δυστυχώς τα κρούσματα του κορωνοϊού προκαλούν κρούσματα ρατσιστικών και ξενοφοβικών επιθέσεων. Πρωτοφανείς εικόνες  από την Ουκρανία κάνουν το γύρο του κόσμου. Στην πόλη Νόβι Σαντζάρι μόλις έγινε αντιληπτό ένα λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν 77 πολίτες (ανάμεσά τους 45 Ουκρανοί και 27 άλλων εθνικοτήτων) που επαναπατρίστηκαν από την Ουχάν δέχθηκαν επίθεση με μολότοφ, πέτρες και ξύλα από εξαγριωμένο πλήθος».
«Η Κίνα εξέφρασε «την έντονη αγανάκτησή της» για την ανάρτηση που έκανε τη  Δευτέρα 16/3 στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος χαρακτήρισε τον νέο κορονοϊό ως «κινέζικο ιό». Τόσο η διπλωματία όσο και τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης είναι αγανακτισμένα από τη χρήση από την Ουάσινγκτον αυτής της έκφρασης, η οποία εκτιμούν ότι στιγματίζει την Κίνα».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου