Blogger Widgets

Παρασκευή 25 Μαρτίου 2022

ταινία του Γυμνασίου Στυλίδας: Ευανθία Καΐρη, Η "Μούσα" του 1821

 


Τιμώντας τους προγόνους μας οι οποίοι έδωσαν τη ζωή τους για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι, σας παρουσιάζουμε μία ταινία που δημιουργήσαμε με τους μαθητές μας αφιερωμένη σε μία Ελληνίδα, πνευματική αγωνίστρια της επανάστασης του 1821, την Ευανθία Καΐρη.

Πρόκειται για μια γυναίκα με καταγωγή από την Άνδρο που διατηρούσε ιδιαίτερα χαμηλό προφίλ έχοντας περιορισμένες κοινωνικές συναναστροφές με αποτέλεσμα να έχουν μείνει άγνωστες στο ευρύ κοινό πολλές πτυχές του βίου και της προσωπικότητάς της.

Η ταινία πραγματεύεται τη ζωή και το έργο της και δεν αποτελεί προϊόν μυθοπλασίας, αλλά ταινία τεκμηρίωσης (ιστορικό ντοκιμαντέρ), βασισμένη σε ιστορικά αρχεία και πηγές καθώς και σε ένα βιβλίο το οποίο επιμελήθηκε ο Δημήτριος Ι. Πολέμης που περιέχει αυθεντικές σωζόμενες ιδιόχειρες επιστολές της.

Οι εν λόγω επιστολές είναι ιδιαίτερα αξιοποιήσιμες δεδομένου ότι το έργο της υπήρξε κατά κύριο λόγο συγγραφικό/ γραπτό. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει η «Επιστολή Ελληνίδων τινών προς τας Φιλελληνίδας» που συντάχθηκε από την Ευανθία το 1825 και υπογράφεται από 31 επιφανείς Ελληνίδες της εποχής. Η επιστολή αυτή αποτελεί έκκληση προς τις γυναίκες της Ευρώπης να βοηθήσουν την Ελλάδα (και είχε μεγάλη απήχηση και στις ΗΠΑ).

Η Ευανθία Καΐρη υπήρξε μαθήτρια του Αδαμάντιου Κοραή και αδελφή του μεγάλου διαφωτιστή και αγωνιστή Θεόφιλου Καΐρη. Από νωρίς έλαβε εξαιρετική μόρφωση και ακολούθησε τον αδελφό της στη Σχολή του στις Κυδωνιές (Αϊβαλί). Λίγο πριν την Επανάσταση ανέλαβε την διεύθυνση του Παρθεναγωγείου εκεί για να επιστρέψει όμως αργότερα στην Άνδρο και στη συνέχεια στη Σύρο. Θεωρείται η πρώτη Ελληνίδα λογία στα νεοελληνικά γράμματα. Ασχολήθηκε με το θέατρο και τη λογοτεχνία συγγράφοντας το πρώτο θεατρικό έργο («Νικήρατος») με θέμα την ελληνική επανάσταση το οποίο τυπώθηκε και παρουσιάστηκε θεατρικά σε διάφορες πόλεις. Στο έργο αυτό καταγγέλλει τους ξένους και τις Μεγάλες Δυνάμεις για την αδιαφορία τους απέναντι στον αγώνα των Ελλήνων, σε αντίθεση με τη βοήθεια που παρέχουν στους Τούρκους, χωρίς να κρύβει ωστόσο και τις ευθύνες της ελληνικής πλευράς για τις εμφύλιες διαμάχες.

Οι μαθητές που συμμετέχουν στην ταινία είναι οι εξής: Αποστόλου Κωνσταντίνα, Καλαμάτα Δήμητρα, Κυριακίδης Κωνσταντίνος.

Κλείνουμε με λόγια της Ευανθίας Καΐρη, απόσπασμα από την Επιστολή προς τας Φιλελληνίδας: «Ενδέχεται όμως να μην επιζήσωμεν ημείς να ιδώμεν την λαμπράν εκείνην και επιθυμητήν ημέραν, εις την οποίαν η Ελλάς θέλει λάβει την τελείαν ελευθερίαν και ανεξαρτησίαν της. Πλην και με όσα υπεμείναμεν δεινά, αποθνήσκομεν ευχάριστοι διότι αποθνήσκομεν υπέρ της Πατρίδος μας ελεύθεραι και όχι πλέον δούλαι του απανθρωπότερου τυράννου.»

Ευχαριστούμε την Καΐρειο Βιβλιοθήκη της Άνδρου, τον Σύλλογο Μικρασιατών Ανατολικής Φθιώτιδας και την Πρόεδρο κα. Φωτάκη Ελένη καθώς και την κα. Σκεύα Ευσταθία για την αρωγή τους.

Χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες!

Γυμνάσιο Στυλίδας


Συγχαρητήρια στους μαθητές του Γυμνασίου Στυλίδας και στην υπεύθυνη εκπαιδευτικό κ. Τσαπάρα Ξανθή. Μπράβο σας, μας κάνετε υπερήφανους!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου