Blogger Widgets

Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

Νεοελληνική Γλώσσα α΄ γυμνασίου

ενότητα 5 
 φύλλο εργασίας

  • Στις ακόλουθες προτάσεις να εντοπίσετε : ρήματα, υποκείμενα ρήματος, αντικείμενα, κατηγορούμενα επιθετικούς προσδιορισμούς.


α) Ελεύθερος χρόνος δεν είναι το τέλος της δουλειάς.
β) Το θέατρο αποτελεί δημιουργική δραστηριότητα.
γ) Χθες παρακολουθήσαμε μια παιδική ταινία στον κινηματογράφο .
δ) Συνήθως έχουμε πολλές υποχρεώσεις.
ε) Η μητέρα της τη ρώτησε αν θέλει να φύγουν.
στ) Μερικές φορές εξαιτίας του σχολείου δεν έχει ελεύθερο χρόνο ο έφηβος.
ζ) Ο Βλαδίμηρος ζήτησε να του αγοράσουν ένα βιντεοπαιχνίδι.
η) Οι υπάλληλοι έκαναν απεργία και δεν μπορέσαμε να χρησιμοποιήσουμε το μετρό.
θ) Μη σταματήσεις την εργασία σου. Είναι σημαντική και δύσκολη.
ι) Τα παιδιά ξεκουράζονται και διαβάζουν κάποιο βιβλίο που δανείστηκαν.
  • Να αναγνωρίσετε τα ρήματα που ακολουθούν : έγραψε, χτυπήθηκαν, έχουν φύγει, διαβάζετε, περιέχει, θα παίξω, θα παίζω, είχαν εργαστεί, θα έχεις τελειώσει, αθλούνται, παρουσίασε, είχατε, παρέμενε, παρέμειναν, έχει ακολουθήσει, έγραφες, θα έχουν καταγραφεί, θα διαφέρουν (πρόσωπο, αριθμός χρόνος, φωνή, συζυγία, χρονική βαθμίδα, ποιόν ενέργειας).
  • Στο ακόλουθο κείμενο να εντοπίσετε : ρήματα, υποκείμενα ρήματος, αντικείμενα, κατηγορούμενα,  επιθετικούς προσδιορισμούς.

Έχουν λοιπόν τα παιδιά και ιδιαίτερα οι μαθητές εφηβικής ηλικίας ελεύθερο χρόνο και πόσο σημαντικός είναι για αυτούς; Οι περισσότεροι ενήλικες θεωρούν την ελεύθερη ώρα του μαθητή χάσιμο χρόνου, πράγμα εντελώς λάθος. Ο ελεύθερος χρόνος, ειδικά για τον έφηβο, είναι απαραίτητος. Ο νέος βρίσκεται στο εξελικτικό στάδιο όπου έχει ανάγκη για εσωτερικούς μονολόγους και αναζήτηση της ταυτότητάς του. Σε αυτή την ηλικία αρχίζει να διαμορφώνει αξίες και ιδανικά, πεποιθήσεις και ιδεολογίες. Εκεί ακριβώς είναι που αρχίζει να κάνει σχέδια και όνειρα για τη ζωή και το μέλλον του. Επομένως όσο λιγότερο χρόνο έχει τόσο λιγότερα και πιο κουτσουρεμένα πλάνα και όνειρα θα κάνει. Επιπλέον αυτή τη χρονική περίοδο το άτομο αρχίζει συνήθως για πρώτη φορά να ανοίγεται στην κοινωνία, να επικοινωνεί με τους άλλους με πιο βαθιές συζητήσεις, να αναπτύσσει πιο σταθερές φιλίες και να αναζητά άτομα του αντίθετου φίλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου