Blogger Widgets

Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Ξενοφώντας, Βιβλίο 2. Κεφαλαίο 2. §1-4



Μετάφραση
(1) (O Λύσανδρος) Αφού ρύθμισε την κατάσταση στη Λάμψακο, έπλεε εναντίον του Βυζαντίου και της Καλχηδόνας. Αυτοί (οι κάτοικοι) τον υποδέχονταν, αφού άφησαν με επίσημη συμφωνία τους φρουρούς των Αθηναίων ˙ αυτοί αφού πρόδωσαν το Βυζάντιο στον Αλκιβιάδη, κατέφυγαν πρώτα στον Πόντο και στη συνέχεια στην Αθήνα και έγιναν Αθηναίοι.
(2) O Λύσανδρος και τους φρουρούς των Αθηναίων και όποιον άλλον Αθηναίο έβλεπε κάπου, τους έστελνε στην Αθήνα, παρέχοντας ασφάλεια μόνο σ’ αυτούς που έπλεαν προς τα εκεί και όχι για άλλο μέρος, επειδή ήξερε ότι όσο περισσότεροι συγκεντρωθούν στην πόλη (στην Αθήνα) και στον Πειραιά, (τόσο) γρηγορότερα θα υπάρξει έλλειψη των αναγκαίων. Αφού άφησε το Σθενέλαο το Λάκωνα αρμοστή του Βυζαντίου και της Καλχηδόνας, ο ίδιος απέπλευσε προς τη Λάμψακο και επισκεύαζα τα πλοία.
(3) Στην Αθήνα όταν έφτασε η Πάραλος νύχτα, διαδιδόταν η συμφορά και θρήνος έφτανε στον Πειραιά διαμέσου των μακρών τειχών, καθώς ο ένας το ανήγγελλε στον άλλο (την είδηση) ˙ επομένως εκείνη τη νύχτα κανείς δεν κοιμήθηκε, όχι μόνο γιατί πενθούσαν αυτούς που είχαν χαθεί, αλλά ακόμη πολύ περισσότερο τους ίδιους τους εαυτούς τους, επειδή νόμιζαν πως θα πάθουν όσα έκαναν στους Μηλίους που ήταν άποικοι των Λακεδαιμονίων, αφού τους νίκησαν με πολιορκία, και στους κατοίκους της Ιστιαίας και της Σκιώνης και της Τορώνης και της Αίγινας και σε άλλους πολλούς από τους Έλληνες.

(4) Την επόμενη μέρα συγκάλεσαν την εκκλησία του δήμου, στην οποία αποφασίστηκε να φράξουν με επιχωμάτωση τα λιμάνια εκτός από ένα και να επισκευάσουν τα τείχη και να εγκαταστήσουν φρουρές και να προετοιμάζουν την πόλη για όλα τα άλλα σαν σε πολιορκία.


Ασκήσεις
1.      Να αξιολογήσετε τις ενέργειες του Λύσανδρου.
2.      Με ποιες ενέργειες αποδεικνύεται πως ο Λύσανδρος σκόπευε να καταλάβει την Αθήνα;
3.      Να εντοπίσετε τα ρήματα που δείχνουν τις ενέργειες του Λύσανδρου και να αιτιολογήσετε το χρόνο τους.
4.      Ποια απήχηση είχε η είδηση για την καταστροφή στους Αιγός Ποταμούς που ανήγγειλε η Πάραλος;
5.      Ποιες μέτρα αποφάσισαν να λάβουν οι Αθηναίοι για την αντιμετώπιση της επικείμενης πολιορκίας;
6.      Να γίνει χρονική αντικατάσταση των ρηματικών τύπων : ὑπεδέχοντο, ἀπέπεμπεν, ἔσεσθαι, ἐπεσκεύαζεν, παραγγέλλων, πείσεσθαι,  νομίζοντες .
7.      Να γίνει εγκλιτική αντικατάσταση : ἴδοι (β’ ενικό), ἀφικομένης (γ’ πληθυντικό).
8.      Να κλιθούν : τινά, τὰς Ἀθήνας, πλέουσιν, ᾗ, πάντα.
9.      Να γράψετε δύο ομόρριζα απλά ή σύνθετα των τύπων : συμφορά, ἐποίησαν, διδοὺς.
10. Να εντοπίσετε ετυμολογικά συγγενείς λέξεις του κειμένου με τις ακόλουθες :  εκπομπή, διάγγελμα, πάθος, ψηφολέκτης, αόρατος, δοσίλογος, ικανός, παρόν, ανάρμοστος, παράσταση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου