Blogger Widgets

Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015

Ξενοφώντας, Βιβλίο 2. Κεφάλαιο 1. §27 -32


Μετάφραση κειμένου
(27) Ο Λύσανδρος, την πέμπτη μέρα αφότου έπλεαν οι Αθηναίοι εναντίον του, είπε (πρόσταξε) σ’ αυτούς που τους ακολουθούσαν σύμφωνα με τη διαταγή του, μόλις δουν αυτούς να έχουν αποβιβαστεί και να διασκορπίζονται στη Χερσόνησο (πράγμα το οποίο έκαναν σχεδόν καθημερινά, επειδή  αγόραζαν τρόφιμα από μακριά και (επειδή) περιφρονούσαν το Λύσανδρο, αφού δεν έβγαζε τα πλοία από το λιμάνι  (να τους αντιμετωπίσει) αφού πλεύσουν πίσω προς αυτόν να υψώσουν μια ασπίδα στο μέσο της διαδρομής. Και αυτοί έκαναν αυτά, όπως διέταξε.
(28) Και ο Λύσανδρος αμέσως έδωσε σήμα  να πλεύσουν (τα πλοία) όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και έπλεε μαζί και ο Θώρακας έχοντας το πεζικό. Ο Κόνωνας μόλις είδε την επιθετική κίνηση, έδωσε σήμα να τρέξουν αμέσως στα καράβια. Επειδή όμως οι άνθρωποι είχαν διασκορπιστεί, άλλα πλοία ήταν με μια σειρά κωπηλάτες, άλλα με δύο και άλλα εντελώς άδεια ˙  μόνο το πλοίο του Κόνωνα και άλλα εφτά γύρω από αυτόν που ήταν επανδρωμένα πλήρως ανοίχθηκαν στο πέλαγος, μαζί και η Πάραλος, ενώ όλα τα υπόλοιπα πλοία ο Λύσανδρος τα κατέλαβε στην ακτή. Στη στεριά επίσης έπιασε και τους περισσότερους άνδρες ˙ κάποιοι κατέφυγαν στα μικρά οχυρά.
(29)  Ο Κόνωνας καθώς έφευγε με τα εννιά πλοία, επειδή (ή όταν) κατάλαβε ότι οι Αθηναίοι είχαν καταστραφεί, αφού προσορμίστηκε στην Αβαρνίδα το ακρωτήριο της Λαμψάκου, πήρε από εκεί τα μεγάλα πανιά των πλοίων του Λύσανδρου και ο ίδιος απέπλευσε προς τον Ευαγόρα στην Κύπρο, ενώ η Πάραλο (απέπλευσε) προς την Αθήνα για να αναγγείλει τα γεγονότα.
(30) Ο Λύσανδρος οδήγησε τα πλοία και τους αιχμαλώτους και όλα τα υπόλοιπα στη Λάμψακο καισυνέλαβε κι άλλους από τους στρατηγούς και το Φιλοκλή και τον Αδείμαντο. Και την ημέρα που πέτυχε αυτά, έστειλε το Θεόπομπο το Μιλήσιο πειρατή στη Σπάρτη, για να αναγγείλει τα γεγονότα. αφού έφτασε την Τρίτη ημέρα τα ανήγγειλε.
(31) Ο Λύσανδρος μετά από αυτά, αφού συγκέντρωσε τους συμμάχους διέταξε  να συσκεφθούν για τους αιχμαλώτους. Τότε λοιπόν διατυπώνονταν πολλές κατηγορίες για τους Αθηναίους (εναντίον των Αθηναίων) και για όσα εγκλήματα είχαν ήδη κάνει και για όσα είχαν αποφασίσει με ψήφο να κάνουν, εάν νικούσαν στη ναυμαχία, δηλαδή, να αποκόψουν το δεξί χέρι όλων όσοι θα αιχμαλωτίζονταν  ζωντανοί και επειδή αφού συνέλαβαν δύο  πλοία, ένα από την Κόρινθο κι ένα από την Άνδρο, πέταξαν όλο το πλήρωμα από αυτά στη θάλασσα. Κι ο Φιλοκλής ήταν ο στρατηγός των Αθηναίων, ο οποίος τους σκότωσε.
(32) Και λέγονταν κι άλλα πολλά κι αποφασίστηκε να σκοτώσουν όσους από τους αιχμαλώτους ήταν Αθηναίοι εκτός από τον Αδείμαντο, επειδή μόνος αυτός ήταν αντίθετος στην Εκκλησία του δήμου με το ψήφισμα για το κόψιμο των χεριών ˙ και μάλιστα κατηγορήθηκε από κάποιους ότι πρόδωσε τα πλοία.  Ο Λύσανδρος, αφού ρώτησε πρώτος το Φιλοκλή, τι άξιζε να πάθει, αφού άρχισε τα εγκλήματα πολέμου εις βάρος των Ελλήνων, τον έσφαξε.

Σχόλια
Κόνων : στρατηγός των Αθηναίων. Κατέφυγε κοντά στο βασιλιά της Κύπρου Ευαγόρα. Το 394 νίκησε τους Λακεδαιμόνιους στην Κνίδο και επέστρεψε στην Αθήνα νικητής. Αρχικά τιμήθηκε από τους Αθηναίους, αργότερα όμως έπεσε σε δυσμένεια, φυλακίστηκε από τους Πέρσες και πέθανε.
Τα αθηναϊκά πλοία ήταν τριήρεις, δηλαδή είχαν τρεις σειρές κωπηλάτες , όταν τους αιφνιδίασε ο Λύσανδρος, δεν πρόλαβαν να λάβουν τις θέσεις τους και έτσι άλλα πλοία βρέθηκαν με μία κι άλλα με δύο σειρές κωπηλάτες.
Το τέχνασμα του Λύσανδρου οδήγησε στη νίκη τους Σπαρτιάτες. Αφού για τέσσερις ημέρες κατασκόπευε τους Αθηναίους, την Πέμπτη ημέρα τους επιτέθηκε αιφνιδιαστικά και τους βρήκε απροετοίμαστους, καθώς είχαν απομακρυνθεί από τα πλοία. Ο Κόνωνας έκανε ό,τι μπόρεσε, αλλά δεν ήταν αρκετό κι έτσι ο στόλος των Αθηναίων καταστράφηκε ολοσχερώς. Η εξέλιξη των γεγονότων δίνεται με χρήση παρατατικού, ενώ τα γεγονότα της αθηναϊκής συντριβής με αόριστο.
Στον πόλεμο ο αιφνιδιασμός πολλές φορές επιφέρει την νίκη, ενώ αντίθετα η απρονοησία οδηγεί στην καταστροφή.
Τα πολεμικά εγκλήματα των Αθηναίων σχετίζονται με την σκληρή κι απάνθρωπη συμπεριφορά τους προς τους αντιπάλους αλλά και προς τους συμμάχους τους που είχαν αποστατήσει, καθώς και προς όλους όσοι κράτησαν ουδέτερη στάση (π.χ. καταστροφή της ουδέτερης Μήλου).
Ο Λύσανδρος επέδειξε μια δημοκρατική στάση (μάλλον κατ’ επίφαση) και ζήτησε τη γνώμη όλων των συμμάχων για την τύχη των αιχμαλώτων. Έτσι παρουσιάζει την απόφασή του προϊόν του πολεμικού συμβουλίου. Πάντως και οι Σπαρτιάτες, νικητές πια, παραβιάζουν το άγραφο δίκαιο για τους αιχμαλώτους εξοντώνοντάς τους. Ο Λύσανδρος άφησε ελεύθερο μόνο τον Αδείμαντο λόγω του ανθρωπισμού που επέδειξε στην Εκκλησία του δήμου, αφού διαφώνησε με το ψήφισμα της αποκοπής των χεριών. 

μελετήστε περισσότερα για πρόσωπα και όρους του κειμένου
Κόνων

ναυμαχία στους Αιγός ποταμούς
αθηναϊκή τριήρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου