Blogger Widgets

Τρίτη, 19 Ιουλίου 2016

14 μαθήματα δραστηριοποίησης από τον Βενιαμίν Φραγκλίνο


Ο  Βενιαμίν Φραγκλίνος ήταν ένας άνθρωπος της δράσης. Κατά τη διάρκεια της ζωής του, η περιέργεια και το πάθος τροφοδότησαν ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων. Ήταν συγγραφέας, εκδότης, διπλωμάτης, εφευρέτης και ένας από τους Πατέρες των Ηνωμένων Πολιτειών. Η προσωπική ανάπτυξη υπήρξε μια συνεχής προσπάθεια σε όλη τη διάρκεια της ζωής του. Ο Βενιαμίν Φραγκλίνος ήταν σίγουρα ένας άνθρωπος που ήξερε να πώς να πραγματοποιεί τους στόχους του.
Παρακάτω, σας παρουσιάζουμε 14 διδάγματα δραστηριοποίησης από εκείνον:
 • Λιγότερα λόγια, Περισσότερη δράση                                                                     “Οι σωστές πράξεις είναι καλύτερες από τα σωστά λόγια.”
Τα λόγια είναι φθηνά. Η συζήτηση σχετικά με ένα σχέδιο δεν θα το ολοκληρώσει. Όλοι γνωρίζουμε ανθρώπους που μιλούν διαρκώς για πράγματα που πρόκειται να κάνουν αλλά σπανίως κάνουν το πρώτο βήμα. Εντέλει οι άλλοι αρχίζουν να αμφισβητούν την αξιοπιστία τους. Η ανάληψη δράσης και να παρακολουθείς την ολοκλήρωση του έργου είναι ο μόνος τρόπος να γίνει μια δουλειά.
 • Μην χρονοτριβείτε
“Ποτέ μην αφήνετε για αύριο, αυτό που μπορείτε να κάνετε σήμερα.”
Μια από τις πρώτες ρήσεις που θυμόμαστε ως νέοι. Με μια εντυπωσιακή λίστα επιτευγμάτων στο ενεργητικό του, ο Βενιαμίν Φραγκλίνος δεν ήταν ένας άνθρωπος που καθυστερούσε. Είχε ξεκάθαρους στόχους για τους οποίους εργαζόταν σκληρά ώστε να μετατρέπει το όραμα σε πραγματικότητα. Μήπως αυτό που αναβάλλεις για αύριο είναι αυτό που θα μπορούσε να κάνει την διαφορά στη ζωή σου σήμερα;
 • Να είστε προετοιμασμένοι
“Αν παραλείψετε την προετοιμασία, να προετοιμάζεστε για την αποτυχία.”
Χρειαζόμαστε σχέδιο για να πραγματοποιήσουμε τους στόχους μας. Η φόρτιση χωρίς σκέψη για το τελικό αποτέλεσμα και τον τρόπο επίτευξής του, είναι ένας σίγουρος τρόπος αποτυχίας. Να έχεις ένα ρεαλιστικό σχέδιο “επίθεσης” και μια συστηματική προσέγγιση για να φθάσεις εκεί που θέλεις.
 • Μην καταπολεμάτε την αλλαγή
“Όταν τελειώσετε τις αλλαγές, έχετε τελειώσει.”
Ενώ σε πολλούς από μας δεν αρέσουν οι αλλαγές, κάποιοι ευδοκιμούν σε αυτές. Όσο πιο δυνατά παλεύουμε εναντίον της, τόσο περισσότερο χρόνο και ενέργεια καταναλώνει. Εγκατάλειψε την μάχη. Να εστιάσεις εκ των προτέρων στο να κάνεις θετικές αλλαγές, αντί να σου επιβάλλονται. Όποτε είναι δυνατό, να προσπαθείς να δεις την αλλαγή ως θετική αντί για αρνητική.
 • Να κινητοποιείστε
“Η ανθρωπότητα διαιρείται σε τρεις κατηγορίες: εκείνους που μένουν ακίνητοι, εκείνους που κινούνται και εκείνους που κινητοποιούν.”
Υπάρχει λόγος που χρησιμοποιούμε την έκφραση, κινητήριος δύναμη. Οι “υποκινητές” είναι εκείνοι που αναλαμβάνουν δράση, οι άνθρωποι που εκπληρώνουν, ενώ οι ακίνητοι κάθονται ξύνοντας το κεφάλι τους, απορώντας πώς οι άλλοι μπορούν να είναι τόσο επιτυχημένοι. Σε ποιά κατηγορία θέλετε να ανήκετε;
 • Αποφύγετε την υπεραπασχόληση
“Ποτέ μην συγχέετε την κίνηση με την δράση.”
Τρέχουμε διαρκώς κάνοντας πράγματα. Ορμάμε από τη μια συνάντηση ή εκδήλωση στην άλλη, μερικές φορές χωρίς να καταφέρνουμε και πολλά. Στο τέλος της ημέρας, για πόσες από τις ασχολίες μας είμαστε υπερήφανοι; Πόσο από το τρέξιμο βελτιώνει την ζωή κάποιου (και την δική μας); Δώστε νόημα στην κίνηση σας.
 • Δώστε στον εαυτό σας την άδεια να κάνει λάθη
  “Μην φοβόσαστε τα λάθη. Θα γνωρίσετε την αποτυχία. Συνεχίστε να προσπαθείτε”
  Εάν φοβόμαστε να κάνουμε λάθη, φοβόμαστε να δοκιμάσουμε καινούργια πράγματα. Ο φόβος μας αφήνει κουρνιασμένους στην ζώνη της άνεσης μας. Παραμένοντας εκεί, σπάνια οδηγεί σε μεγαλεία. Το να παίρνεις  ρίσκα και να επιτρέπεις στον εαυτό σου να κάνει λάθη, τελικά θα σε οδηγήσει στην δική σου εκδοχή της επιτυχίας.
 • Δράσε στις ευκαιρίες
 • “Για να επιτύχετε, περάστε στις ευκαιρίες όπως περνάτε σε συμπεράσματα.”
  Οι ευκαιρίες βρίσκονται παντού. Το τέχνασμα είναι να είμαστε αρκετά γρήγοροι και αρκετά έξυπνοι ώστε να τις αρπάζουμε μόλις εμφανίζονται. Αντί να καταλήγεις στο συμπέρασμα ότι κάτι δεν μπορεί να γίνει, επέτρεψε στον εαυτό σου να αναρωτηθεί: “κι αν;”
 • Συνέχισε να αναπτύσσεσαι
 • “Να είσαι σε πόλεμο με τα ελαττώματά σου, σε ειρήνη με τους γείτονές σου και κάθε καινούργιος χρόνος να σε βρίσκει καλύτερο άνθρωπο.”
  Όλοι έχουμε ελαττώματα κάποιου είδους. Το κλειδί είναι να τα κρατάμε υπό έλεγχο ή καλύτερα να τα εξαλείψουμε. Να είσαι ευγενικός με τους γύρω σου, είτε είναι γείτονες, είτε οικογένεια, συνάδελφοι ή φίλοι. Ποτέ μην δέχεσαι ότι έχεις πάψει να αναπτύσσεσαι ως άτομο.
 • Συνέχισε
 • “Η ευσυνειδησία είναι η μητέρα της καλής τύχης.”
Έχεις κοιτάξει ποτέ έναν επιτυχημένο επαγγελματία  ή επιχειρηματία και να σκεφτείς πόσο τυχερός είναι; Τις περισσότερες φορές η τύχη δεν έχει καμία σχέση. Η σκληρή δουλειά και η θυσία, από την άλλη, έχουν πολύ μεγάλη σχέση. Οι επιτυχημένοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν την αποτυχία. Διαχειρίζονται τους δαίμονές τους, σηκώνουν τους εαυτούς τους και συνεχίζουν.
 • Γνώρισε τον εαυτό σου
“Υπάρχουν τρία πολύ σκληρά πράγματα: ο χάλυβας, το διαμάντι και το να γνωρίσεις τον εαυτό σου.”
Η κατανόηση του εαυτού μας δεν είναι εύκολη. Μερικές φορές δεν θέλουμε να γνωρίσουμε ποιοί είμαστε πραγματικά. Είναι ευκολότερο να εμμένουμε σε μια ρομαντική εκδοχή του εαυτού μας ή απλώς να μας βλέπουμε με τα μάτια άλλων. Αρχίστε να είσαστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας. Ακολουθείστε με την κατανόηση, την συμπόνια και την αποδοχή.
 • Μην αυτο-παγιδεύεσαι
“Ποιός σε έχει εξαπατήσει τόσο συχνά όσο ο εαυτός σου;”
Ξοδεύουμε τόσο πολύ χρόνο ανησυχώντας για ανθρώπους που μας πληγώνουν, ωστόσο, αδυνατούμε να κατανοήσουμε την καταστροφή που προκαλούμε οι ίδιοι στον εαυτό μας. Εάν χρησιμοποιείς αρνητικό αυτοδιάλογο, λες ψέματα στον εαυτό σου ή ενδίδεις σε εθιστική συμπεριφορά, αυτο-παγιδεύεσαι. Να είσαι ευγενικός με τον εαυτό σου. Να του συμπεριφέρεσαι όπως στον καλύτερό σου φίλο.
 • Μην παραιτείσαι
“Η ενεργητικότητα και η επιμονή κατακτούν όλα τα πράγματα.”
Η επίτευξη των στόχων μας μπορεί να είναι εξαντλητική. Θα υπάρχουν μέρες που θα θέλεις να τα παρατήσεις. Θα υπάρξουν φορές που τα επίπεδα ενέργειάς σου θα πέφτουν εντελώς και θα αναρωτιέσαι γιατί μπαίνεις στον κόπο να σηκωθείς από το κρεβάτι. Κι όμως, προχωράς, μέρα με την μέρα, επειδή πιστεύεις στον εαυτό σου και έχεις την αποφασιστικότητα και τη δύναμη να υποστηρίξεις αυτή την πίστη.
 • Γίνε σοφότερος
“Το δράμα της ζωής είναι πως μεγαλώνουμε πολύ γρήγορα και γινόμαστε σοφοί πολύ αργά.”
Ο Βενιαμίν κάτι ήξερε σχετικά μ’ αυτό. Ποιός δεν έχει σκεφτεί-μακάρι να ήξερα τότε αυτά που ξέρω τώρα; Δυστυχώς δεν υπάρχει μηχανή του χρόνου, δεν υπάρχει επιστροφή. Το κλειδί είναι να γίνεις σοφότερος όσο το δυνατόν νωρίτερα, ώστε να διαμορφώσεις μια ζωή με σκοπό, επιτεύγματα και ευτυχία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου