Blogger Widgets

Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

Ελύτης, ο ποιητής του ήλιου και της θάλασσας

Οδυσσέας Ελύτης - Πίνοντας ήλιο κορινθιακό

Ο Οδυσσέας Ελύτης (2 Νοεμβρίου 1911 - 18 Μαρτίου 1996), φιλολογικό ψευδώνυμο του Οδυσσέα Αλεπουδέλλη, ήταν ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές, μέλος της λογοτεχνικής γενιάς του '30. Διακρίθηκε το 1960 με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης και το 1979 με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, ο δεύτερος και τελευταίος μέχρι σήμερα Έλληνας που τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ. Γνωστότερα ποιητικά του έργα είναι τα Άξιον Εστί, Ήλιος ο πρώτος, Προσανατολισμοί κ.α. Διαμόρφωσε ένα προσωπικό ποιητικό ιδίωμα και θεωρείται ένας από τους ανανεωτές της ελληνικής ποίησης. Πολλά ποιήματά του μελοποιήθηκαν, ενώ συλλογές του έχουν μεταφραστεί μέχρι σήμερα σε πολλές ξένες γλώσσες. Το έργο του περιλάμβανε ακόμα μεταφράσεις ποιητικών και θεατρικών έργων. Υπήρξε μέλος της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Έργων Τέχνης και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κριτικής, Αντιπρόσωπος στις Rencontres Internationales της Γενεύης και Incontro Romano della Cultura της Ρώμης. 
 
Οδυσσέας Ελύτης, κολλάζ on PhotoPeach

Πηγές για τη ζωή και το έργο του Οδυσσέα Ελύτη




φύλλο εργασίας from zazagina

δείτε επίσης από το ψηφιακό αρχείο της ΕΡΤ

συναυλία για τον Οδυσσέα Ελύτη, ΕΡΤ 

 Ο Δημοσιογράφος ΚΩΣΤΑΣ ΚΩΒΑΙΟΣ, με αγάπη και ιδιαίτερες γνώσεις για τον πολιτισμό, παρουσιάζει την εκπομπή «ΜΙΝΙΑΤΟΥΡΕΣ ΣΥΝΕΙΚΟΝΕΣ» και ενημερώνει τους τηλεθεατές για τα πολιτιστικά δρώμενα της ΑΘΗΝΑΣ, αλλά και της υπόλοιπης ΕΛΛΑΔΑΣ. Ο πολιτισμός ανθεί σε κάθε γωνιά της χώρας και ο ΚΩΣΤΑΣ ΚΩΒΑΙΟΣ, ακούραστος εραστής της τέχνης, ακολουθεί τα βήματά του και αναζητά, για χάρη των θεατών, σημεία όπου χτυπά δυνατά ο παλμός της δημιουργίας. Το τριακοστό επεισόδιο της εκπομπής πλημμυρίζει από τους στίχους της κορυφαίας δημιουργίας του ΟΔΥΣΣΕΑ ΕΛΥΤΗ, το «ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ» και τις μελωδίες της σύνθεσης του ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ για το συγκεκριμένο έργο, όπως τις αποδίδουν στο πιάνο ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΟΥΠΟΣ και στη φωνή ο ΣΠΥΡΟΣ ΣΑΚΚΑΣ. Στο ΗΡΑΚΛΕΙΟ της ΚΡΗΤΗΣ, οι εκδηλώσεις για τα ενενήντα χρόνια από τη γέννηση του Νομπελίστα Ποιητή ΟΔΥΣΣΕΑ ΕΛΥΤΗ, έκλεισαν με τη συναυλία που προσέφερε στο κοινό στιγμές μουσικής και ποιητικής απόλαυσης.

Οδυσσέας Ελύτης,ΕΡΤ  

Ο Νομπελίστας Έλληνας ποιητής ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ και το έργο του παρουσιάζονται στα πλαίσια της εκπομπής «ΕΠΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ». Οι καθηγητές Πανεπιστημίου και οι φιλόλογοι-κριτικοί μιλούν για το έργο του ποιητή, για την παρουσία του Νομπελίστα ποιητή ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΕΦΕΡΗ, για τις στιγμές της ζωής του που προσδιόρισαν τις επιλογές του και αντικατοπτρίζονται στα ποιήματά του. Γίνεται επίσης λόγος για τις τρεις εποχές του έργου του ποιητή ΟΔΥΣΣΕΑ ΕΛΥΤΗ: «ΥΠΕΡΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΦΥΣΙΟΚΡΑΤΙΑ» για τα πρώτα έργα του με έντονες τις επιδράσεις του Υπερρεαλισμού, «ΕΠΙΚΗ ΕΛΛΗΝΟΛΑΤΡΕΙΑ» μετά τη στράτευσή του στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο, στο Αλβανικό Μέτωπο και «ΣΤΟΧΑΣΤΙΚΗ ΕΜΜΟΝΗ» μετά την έκδοση του «ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ» και τη βράβευσή του. Στη διάρκεια της εκπομπής παρουσιάζονται οι εκδόσεις των έργων του ποιητή με προμετωπίδες των ζωγράφων ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΑΡΟΥΧΗ, ΓΙΑΝΝΗ ΜΟΡΑΛΗ, ΝΙΚΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ και ΚΩΣΤΑ ΠΑΝΙΑΡΑ. Φωτογραφικό υλικό με τον ποιητή και φίλμ αρχείου συμπληρώνουν την παρουσίαση και ενισχύουν τα επιχειρήματα των ομιλητών.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου