Blogger Widgets

Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2017

Λυσία Υπέρ Μαντιθέου, 12 - 13



Μετάφραση

[12] Ακόμη, κύριοι βουλευτές, κανείς δε θα μπορούσε να αποδείξει ότι έχει γίνει για μένα ούτε αισχρή ιδιωτική δίκη ούτε έγγραφη καταγγελία ούτε μήνυση για δημόσιο αδίκημα ˙ κι όμως βλέπετε ότι άλλοι πολλές φορές έχουν εμπλακεί σε τέτοιου είδους αγώνες. Σχετικά με τις εκστρατείες και τους κινδύνους απέναντι στους εχθρούς εξετάστε πώς συμπεριφέρομαι στην πόλη.
[13] Πρώτα πρώτα δηλ. όταν συνάψατε συμμαχία με τους Βοιωτούς και έπρεπε να τους βοηθήσετε στην Αλίαρτο, αν και είχα γραφτεί στον κατάλογο από τον Ορθόβουλο να υπηρετήσω στους ιππείς, επειδή έβλεπα ότι για τους ιππείς νόμιζαν ότι έπρεπε να υπάρχει ασφάλεια, ενώ οι οπλίτες κινδύνευαν, μολονότι άλλοι κατατάχθηκαν στο ιππικό παράνομα χωρίς να υποβληθούν σε δοκιμασία, εγώ, αφού παρουσιάστηκα στον Ορθόβουλο, του είπα να με διαγράψει από τον κατάλογο (των ιππέων),  επειδή θεωρούσα ότι είναι αισχρό, ενώ ο λαός κινδύνευε, να εκστρατεύσω έχοντας εξασφαλίσει ασφάλεια για τον εαυτό μου. Και για χάρη μου, ανέβα στο βήμα, Ορθόβουλε.


Φύλλο εργασίας

1.       Να σχολιάσετε το επιχείρημα του Μαντίθεου στην παρ. 12 ως προς τη ισχύ του.
2.      Να εξηγήσετε τους όρους : δίκη, γραφή, εισαγγελία.
3.      Σε ποια συμμαχία αναφέρεται ο Μαντίθεος;
4.      Γιατί ήταν πιο δεινή η θέση των οπλιτών;
5.      Πώς παρουσιάζει τον εαυτό του ο Μαντίθεος σε σχέση με τους υπολοίπους και τι πετυχαίνει με αυτό; Γιατί καλεί τον Ορθόβουλο ως μάρτυρα;
6.      Κατά την άποψη του Αριστοτέλη, υπάρχουν δύο ειδών παραδείγματα, τα ιστορικά ή πραγματικά και τα φανταστικά ή πλαστά, που βοηθούν τον ρήτορα να προωθήσει την επιχειρηµατολογία του. Ποιο παράδειγμα χρησιμοποιεί ο Μαντίθεος στο συγκεκριμένο κείμενο; Να το εντοπίσετε και να κρίνετε την αποτελεσµατικότητά του.
7.      Από ποια σηµεία του κειμένου φαίνεται ότι ο Μαντίθεος γνωρίζει τη στρατιωτική τέχνη;
8.       Στους δικανικούς λόγους οι πράξεις κ το βίου είναι κοινοί τόποι τόσο για το ήθος του λέγοντος όσο και για το ήθος του αντιπάλου. Να εντοπίσετε τα σηµεία του κειμένου που επιβεβαιώνουν την άποψη αυτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου