Blogger Widgets

Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

Θουκυδίδης, 3, 74

Κέρκυρα, Πλατεία Σπιανάδα

Μετάφραση

(74.1) Αφού πέρασε μία ημέρα, έγινε μάχη και νίκησαν οι δημοκρατικοί εξαιτίας της ισχύος των θέσεών τους και επειδή είχαν αριθμητική υπεροχή ˙ και οι γυναίκες βοηθούσαν με τόλμη χτυπώντας με κεραμίδια από τα σπίτια και υπομένοντας την ταραχή σε αντίθεση με τη φύση τους.
(74.2) Κι όταν έγινε υποχώρηση αργά το απόγευμα, οι ολιγαρχικοί επειδή φοβήθηκαν μήπως οι δημοκρατικοί, αφού επιτεθούν με αιφνιδιαστική έφοδο, κυριεύσουν τον ναύσταθμο και τους σκοτώσουν, έβαλαν φωτιά στα σπίτια που ήταν γύρω στην αγορά και στις πολυκατοικίες, για να μην τους επιτεθούν, χωρίς να λογαριάζουν ούτε τα δικά τους ούτε τα ξένα σπίτια, ώστε πολλά πράγματα εμπόρων κάηκαν ολοσχερώς και η πόλη ολόκληρη κινδύνευσε να καταστραφεί, αν φυσούσε άνεμος τη φωτιά με κατεύθυνση προς αυτή (προς την πόλη).
(74.3) Και αφού σταμάτησαν τη μάχη, καθώς και τα δύο στρατόπεδα απείχαν από πολεμικές ενέργειες, την νύχτα βρίσκονταν σε επιφυλακή ˙ και το κορινθιακό πλοίο, όταν είχαν επικρατήσει οι δημοκρατικοί ανοιγόταν με προφυλάξεις στο ανοιχτό πέλαγος και πολλοί από τους μισθοφόρους, πέρασαν στη στεριά (απέναντι) διαφεύγοντας της προσοχής.

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Ερμηνευτικές – Πραγματολογικές ερωτήσεις

1.      Γιατί οι ολιγαρχικοί προέβησαν σε εμπρησμό της περιοχής γύρω από την αγορά;
2.      Ποιοι παράγοντες συνέβαλαν στην νίκη των δημοκρατικών;
3.      Να χαρακτηρίσετε τις γυναίκες των δημοκρατικών.
4.      Πώς αντέδρασαν οι απεσταλμένοι της πελοποννησιακής συμμαχίας και οι μισθοφόροι μετά τον εμπρησμό;

Γραμματικές ερωτήσεις

1.      Διαλιπούσης, βάλλουσαι, ὑπομένουσαι, διαφθείρειεν, κεκρατηκότος, ὑπεξανήγετο, λαθόντες : χρονική αντικατάσταση.
2.      ἐμπιπρᾶσι : να κλιθούν οι εγκλίσεις του ενεστώτα, να γραφεί το απαρέμφατο και η μετοχή ενεστώτα, να κλιθεί η οριστική παρατατικού και να γραφούν οι αρχικοί χρόνοι του ρήματος.
3.      ἰσχύι, πλήθει, γυναῖκες, σφᾶς : να κλιθούν.

Λεξιλογικές ερωτήσεις

1.      Να εντοπίσετε τις λέξεις του κειμένου που είναι ετυμολογικά συγγενείς με τις παρακάτω :  βεληνεκές, λαθροθηρία, λειψυδρία, περίβολος, σχήμα, συνεισφέρω, αγωγός, κόμιστρα, τηλεβόας, απορία.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου