Blogger Widgets

Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

Θουκυδίδης, Βιβλίο 3. Κεφ. 76 – 77


Μετάφραση

[76] Κι ενώ η διαμάχη βρισκόταν την τέταρτη ή την πέμπτη μέρα σ’ αυτό το σημείο, μετά τη μεταφορά των ανδρών στο νησί, φτάνουν τα πλοία των Πελοποννησίων από την Κυλλήνη πενήντα τρία (στον αριθμό) που ήταν αγκυροβολημένα μετά το θαλάσσιο ταξίδι από την Ιωνία ˙ αρχηγός τους ήταν ο Αλκίδας, ο οποίος ήταν και πρωτύτερα και ο Βρασίδας ταξίδευε ως σύμβουλός του. Κι αφού αγκυροβόλησαν στα Σύβοτα που είναι λιμάνι στην απέναντι στεριά, μόλις ξημέρωσε έπλεαν εναντίον της Κέρκυρας.
[77.1.] Εκείνοι (οι δημοκρατικοί) εξαιτίας της μεγάλης ταραχής και επειδή φοβούνταν και όσα συνέβαιναν στην πόλη και την ναυτική επίθεση, ετοίμαζαν ταυτόχρονα εξήντα πλοία και αυτά που επανδρώνονταν κάθε φορά τα έστελναν εναντίον των εχθρών, αν και οι Αθηναίοι τους προέτρεπαν να τους αφήσουν να εκπλεύσουν πρώτα και ύστερα να ακολουθήσουν εκείνοι με όλα τα πλοία μαζί.
[77.2.] Όταν τα πλοία  τους βρίσκονταν διασκορπισμένα εδώ κι εκεί κοντά στους εχθρούς, δύο (πλοία) αμέσως αυτομόλησαν, ενώ σε άλλα τα πληρώματα συγκρούονταν μεταξύ τους και δεν υπήρχε καμία τάξη σ’ αυτά που συνέβαιναν.
[77.3.] Οι Πελοποννήσιοι μόλις είδαν την αναταραχή, παρατάχθηκαν με είκοσι πλοία κατά των Κερκυραίων, ενώ με τα υπόλοιπα δώδεκα πλοία εναντίον των Αθηναίων, από τα οποία δύο ήταν η Σαλαμινία και η Πάραλος.


 φύλλο εργασίας

 ερμηνευτικές ερωτήσεις

1.       Πότε κατέφθασαν τα πελοποννησιακά πλοία στην Κέρκυρα;
2.      Ποια ήταν η ναυτική επιχείρηση στην οποία έλαβαν μέρος οι Πελοποννήσιοι στην Ιωνία;
3.      Γιατί βρίσκονταν στην Κυλλήνη τα πελοποννησιακά πλοία;
4.      Ποια σημασία θα είχε για το μέλλον η παρέμβαση των Πελοποννησίων στην εμφύλια διαμάχη των Κερκυραίων;
5.      Ποια ήταν η ψυχολογική κατάσταση των Κερκυραίων, μόλις είδαν τον πελοποννησιακό στόλο να καταφθάνει στο νησί τους; Πώς δικαιολογείται; (να λάβετε υπόψη σας τη φράση «ἅμα ἕῳ ἐπέπλεον τῇ Κερκύρᾳ»
6.      Ποια ήταν τα σφάλματα πολεμικής τακτικής των Κερκυραίων; Δικαιολογούνται; Ποια είναι τα συμπεράσματά σας;
7.      Ποιοι επάνδρωναν τα πλοία των Κερκυραίων και πόσο σημαντικό ήταν αυτό για την εξέλιξη;

 γραμματικές ερωτήσεις

1.       Τς στάσεως, τν νδρν, τν νσον, τν πίπλουν, σφς, πάσαις, ο μπλέοντες, οδες, δόντες, ν : να γραφούν οι πλάγιες πτώσεις και των δύο αριθμών.
2.      πέπλει : να κλιθεί η οριστική ενεστώτα και παρατατικού, να γραφεί το απαρέμφατο και οι μετοχές του ενεστώτα.
3.      πέπλεον, παρεσκευάζοντο, ξέπεμπον : να γίνει χρονική αντικατάσταση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου