Blogger Widgets

Πέμπτη 19 Απριλίου 2018

Βραδιά ROCK από την πολιτιστική ομάδα της ΕΛΜΕ

Το ΦΕΚ για τη λήξη μαθημάτων Γυμνασίων και Λυκείων


Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ (1322/18-4-2018) η Υπουργική Απόφαση για την ημερομηνία λήξης μαθημάτων στα σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Σύμφωνα με την Υ.Α. ορίζεται ως ημερομηνία λήξης των μαθημάτων του διδακτικού έτους 2017-2018: α. των ημερησίων και εσπερινών Γυμνασίων, Ειδικών Γυμνασίων, Ειδικών Επαγγελματικών Γυμνασίων και Γυμνασίων των Ενιαίων Ειδικών Επαγγελματικών Γυμνασίων-Λυκείων (δημόσιων και ιδιωτικών) της χώρας, η Πέμπτη 31 Μαΐου 2018. β. των ημερησίων και εσπερινών Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων, Ειδικών Λυκείων, Ειδικών Επαγγελματικών Λυκείων και Λυκείων των Ενιαίων Ειδικών Επαγγελματικών Γυμνασίων-Λυκείων (δημόσιων και ιδιωτικών) της χώρας, η Παρασκευή 25 Μαΐου 2018.

Το ΦΕΚ σε μορφή pdf



Τρίτη 17 Απριλίου 2018

Έκθεση ιστορικής φωτογραφίας στη Λαμία

18 Απριλίου 1941: Δεν Λησμονώ…


Έκθεση ιστορικής φωτογραφίας στο ισόγειο του κτιρίου της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στην πλατεία Ελευθερίας.
Τον Απρίλιο του 1941 τα γερμανικά στρατεύματα επιχειρούν κατά της Ελλάδας, «διορθώνοντας» τα λάθη των Ιταλών συμμάχων τους, που ηττήθηκαν στο Ελληνικό έπος της Πίνδου.
Στις 18 Απριλίου, Μεγάλη Παρασκευή τα γερμανικά στούκας βομβαρδίζουν ανελέητα την Λαμία, ανοίγοντας το δρόμο στο ναζιστικό στρατό του Χίτλερ να εισβάλει στην πόλη.
Η  φωτογραφική έκθεση «Δε Λησμονώ...Μια εικόνα χίλιες λέξεις»  έρχεται στη Λαμία ύστερα από μια πετυχημένη παρουσία στο Ζάππειο Μέγαρο των Αθηνών, ενώ μέρος της φιλοξενήθηκε στο χωριό Lidice της Τσεχίας. Μέσα από τα φωτογραφικά ντοκουμέντα που παρουσιάζει, καταδεικνύει την έκταση της ναζιστικής θηριωδίας στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο στην Ευρώπη, την Ελλάδα, την περιοχή μας.  Στόχοι της να κρατηθεί ζωντανή η μνήμη όσων έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία, να τιμηθεί η μεγαλειώδης Αντίσταση του ελληνικού λαού αλλά και να υπογραμμιστεί το απαράγραπτο αίτημα των πολεμικών επανορθώσεων.
Επίσης, θα εκτίθενται έργα του γνωστού ζωγράφου Βασίλη Προκόπου από τη συλλογή «Μάνες της Κατοχής».
Ακόμη στην τελετή των εγκαινίων, που  θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18 Απριλίου στις 8 το βράδυ, η Δρ. Βασιλική Λάζου, (Τμήμα Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ) θα μιλήσει για τη γερμανική εισβολή στη Λαμία. Η ομάδα αφήγησης “Ιστορίες με τ` αδράχτι” θα παρουσιάσει  το διήγημα του Ηλία Βενέζη «Η Κυρούλα της Λαμίας» και τη συλλογή “Ώρες Πολέμου”. (Περίληψη: Όλη της η ζωή ήταν αυτός ο τόπος, αυτό το νταμάρι. Ο άντρας της σκοτώθηκε δουλεύοντας εκεί, εκεί κι ο γιος της από τους Γερμανούς. Το νταμάρι, χώρος μαρτυρίου για πολλούς πατριώτες. Ένας από αυτούς γλύτωσε το θάνατο κι η Κυρούλα της Λαμίας τον περιποιήθηκε, τον έκρυψε και τέλος τον φυγάδεψε στο βουνό, με κίνδυνο της ζωής της). Η εκδήλωση πραγματοποιείται από το Μουσείο Ιστορικό Αρχείο Ρούμελης, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς (Π.Ε Φθιώτιδας), την ΑΜΚΕ "ΔΕΝ ΛΗΣΜΟΝΩ" και τις Διευθύνσεις Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Φθιώτιδας.      
Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο ισόγειο του κτιρίου της Περιφέρειας στην πλατεία Ελευθερίας και θα διαρκέσει από τις 18 μέχρι τις 26 Απριλίου 2018.
Ωράριο Έκθεσης:
Δευτέρα – Παρασκευή: 10:00 πμ – 2:00 μμ και 6:00 μμ – 9:00 μμ
Σάββατο: 10:00 πμ – 2:00 μμ


Δευτέρα 16 Απριλίου 2018

Άνοιξη, Κώστας Καρυωτάκης



Έφτασ’ η ώρια Άνοιξη —το λεν τα χελιδόνια—
κι ο σκυθρωπός Χειμώνας εκίνησε να φύγει·
του στέλνει κείνη λούλουδα, αυτός της ρίχνει χιόνια,
και με τ’ αθώο γέλιο της τα δάκρυά του σμίγει.

Στο γαλανό παλάτι του ο Φοίβος τριγυρίζει
και, χύνοντας, αφόβιστα ολόχρυσες αχτίδες,
σ’ ό,τι στο δρόμο του βρεθεί το χρώμα του χαρίζει
κι αφήνει πίσω του χαρά και άσβεστες ελπίδες.
Τα δέντρα πρασινίσανε και γιόμισαν λουλούδια·

του πιστικού ακούγεται η γέρικη φλογέρα
να σιγολέει άφταστα κάθε πρωί τραγούδια,
και τα πουλιά να κελαηδούν τον ύμνο τους στη μέρα.
Παντού ξεχύνετ’ η χαρά. Μόνον εσύ, μικρή μου,
βλέπεις τις τόσες ομορφιές με μάτια δακρυσμένα.

Έλα να βρεις παρηγοριά στ’ ολόθερμο φιλί μου!
Επρόβαλε η Άνοιξη! Ξέχνα τα περασμένα!


Κυριακή 8 Απριλίου 2018

Χριστός Ανέστη!!!

Καλό Πάσχα!
Χριστς νέστη κ νεκρν,
θανάτ θάνατον πατήσας
κα τος ν τος μνήμασι
ζων χαρισάμενος.

νάστασιν Χριστο θεασάμενοι, προσκυνήσωμεν γιον, Κύριον, ησον τν μόνον ναμάρτητον. Τν Σταυρόν σου Χριστ προσκυνομεν  κα τν γίαν σου νάστασιν  μνομεν κα δοξάζομεν·  σ γρ ε Θες μν,  κτς σο λλον οκ οδαμεν,  τ νομά σου νομάζομεν.  Δετε πάντες ο πιστοί,  προσκυνήσωμεν τν το Χριστο γίαν νάστασιν·  δο γρ λθε δι το Σταυρο  χαρ ν λ τ κόσμ.  Δι παντς ελογοντες τν Κύριον,  μνομεν τν νάστασιν ατο·  Σταυρν γρ πομείνας δι᾿ μς,  θανάτ θάνατον λεσεν.

ναστς ησος π το τάφου  καθς προεπεν,  δωκεν μν τν αώνιον ζων κα μέγα λεος.